Tovább csökkennek októbertől a gyógyszerárak

Vágólapra másolva!
További árcsökkentéseket voltak kénytelenek lenyelni a hazai gyógyszergyártók a legutóbbi vaklicitek során. A Richternél átlagosan 11 százalékkal, az Egisnél pedig 8 százalékkal csökken az érintett körbe tartozó gyógyszereik ára október 1-jétől.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi vaklicitek eredményeként 686 gyógyszer ára fog tovább csökkenni október 1-től, melyből természetesen a tőzsdén forgó Richter és Egis sem maradhatnak ki. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a 686 darab gyógyszer között vannak olyanok, melyek gyakorlatilag ugyanazon terméket tartalmazzák, csak más kiszerelésben.

A Richter esetében 60 termék érintett a vaklicitekben (ha a kiszerelésekben mutatkozó különbségektől eltekintünk, akkor 30 különböző termékről beszélhetünk), az átlagos árcsökkenés mértéke pedig 11,4 százalékos. Az Egisnél ennél valamivel tompítottabb a hatás, az átlagos árcsökkenés ugyanis 8,3 százalékos, és az érintett termékek száma is "csak" 40-re rúg (ha a kiszerelésekben mutatkozó különbségektől eltekintünk, akkor 20 különböző termékről beszélhetünk). A két hazai vállalat régiós szektortársa, a szlovén Krka húzta a legrövidebbet, hiszen átlagosan 17,6 százalékkal csökkennek náluk az érintett termékek árai.

Mi az a vaklicit?

Az OEP félévente tart vaklicitet (legutóbb az elmúlt hetekben), melyek során az egyes gyógyszergyártók kvázi árajánlatokat adnak az általuk eladni szánt termékekre. A legalacsonyabb árat benyújtó vállalat terméke fog referenciaként szolgálni, melytől más készítmények árai sem térhetnek el jelentősebben, ha továbbra is a támogatotti körbe szeretnének tartozni.

Mivel néhány kis szereplő - melyek később nem tudtak megfelelő mennyiségeket biztosítani a termékeikből - az utóbbi pár vaklicit során hatalmas mértékben nyomta lefele az árakat, egyre nagyobbá vált a kockázata, hogy a külföldön is aktív gyártók kénytelenek lesznek kivonni a forgalomból a termékeiket.

Az ellátásbiztonság erősítése érdekében emiatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma februárban a vaklicitek rendszerének változtatása mellett határozott. Eszerint azon gyártók, amelyek a vaklicit során az árajánlatuk révén preferált (kiemelt támogatási előnyöket biztosító) státuszba kerültek, a folyamatos ellátást viszont később nem tudják garantálni, az adott gyógyszerük vonatkozásában a következő licitben nem nyerhetnek el preferált státuszt.



A vakliciteken tovább csökkenő hazai gyógyszerárak nem érhetik váratlanul a piaci szereplőket. A Richter és az Egis is jelezte már, hogy az árak további lemorzsolódására számítanak, igaz visszafogottabb dinamika mellett. Ez részben teljesült is, hiszen legutóbb az Egis érintett termékeinél átlagosan 11, a Richternél pedig 13 százalékos volt a csökkenés mértéke. A 2011 októberében bevezetett, és félévente megtartott vaklicit bár az árak lemorzsolódásával jár, ennek üteme azonban folyamatosan csökken. A teljes Egis portfólióra vetítve már kevsebb mint harmad akkora volt az erózió mértéke, mint a vaklicit rendszer indulásakor.

Forrás: Origo

A magyar gyógyszerárak csökkenése a két hazai gyártó közül az Egist érintik érzékenyebben, hiszen esetükben alacsonyabb az export kitettség mértéke. A Richternél a magyar bevételek az összesen belül 9 százalékos részt, az Egisnél 21 százalékot hasítottak ki a második negyedévben.

Forrás: Origo