„A tárgyak internete”: új szereplő a világ legnagyobb színpadán

Vágólapra másolva!
Bár roppant halkan mutatta be az Apple, az iOS 7  iBeacon nevű szolgáltatása valószínűleg kavics lesz a tóba, méghozzá formás darab. Hosszan gyűrűzve kavarja fel az állóvizet.
Vágólapra másolva!

Az iBeaconban rejlő potenciál egy sereg olyan új alkalmazásnak tör utat, amely hamarosan felturbózhatja a beltéri térképek használatát és beltéri marketinget. Ha pedig ez beválik,a technológia leterítheti az NFC-t, a mobil fizetési rendszerek jelenleg legelterjedtebb technológiai hátterét.

Mi az az iBeacon?

A Bluetooth 4.0 vagy Bluetooth Smart néven is ismert Bluetooth Low Energy (BLE) szolgáltatással az applikációk új dimenziója tárulhat fel. Képzeljük el, hogy – az iOS7-ről lévén szó – zsírúj iPhone 5s-ünkkel egy ismert skandináv ruhamárka-üzlet közelében járunk. Mi még csak közeledünk a bolthoz, de a telefonunk már belépett – ha nem is a boltba, a bolt iBeacon-spektrumába. Azonnal érzékeli az aktuális akciókat, a kuponokat, a többinél valamiért érdekesebb árucikkeket. Elkezdheti bombázni a felhasználót személyre szabott üzenetekkel, őt érdekelhető promóciókkal, mindezt pedig arra alapozza, amilyen közösségi múltat tudhat magáénak a vásárló az adott üzlettel. Az iBeacon zónában működő okostelefonokra így egyszerűen ömlenek majd a személyre szabott, hiperlokális értesítések.

Mielőtt azonban arra következtetnénk, a virtuális világítótorony valódi funkciója az, hogy nullahuszonnégyben plázatúrákra ösztökéljen, inkább szögezzük le, hogy a lényege a tájékoztatás. Arról ad infót, amiről kell, akkor, amikor kell. Nekem, a felhasználónak. Még számlákat is rendezhetünk a segítségével.

A BLE kis energiaigényű szolgáltatás, szépen kíméli a telefon akkumulátorát. Az adatátvitelben azonban megvannak a korlátai. Csak egészen kisméretű file-küldésre alkalmas, audiofunkciókra már nem. Ezzel szemben a magyar fordításban egyelőre nem használt wearable computing technológia – a hordható kütyü, mint a fitness- vagy futásalkalmazások, vagy az okosóra – szintén csekély adatátvitelre hitelesített eszközeivel például ügyesen működik együtt. A beépített BLE-támogatást az Android 4.3-ban találjuk meg.

Miért kihívója az NFC-nek?

A hatótáv miatt. Igaz, az NFC intelligens címkéi jóval olcsóbbak, mint az NFC chipek, de ahhoz, hogy legyen a gyakorlatban is értelme, címke minden érintett termékre kell, mert az NFC csak igen kis távolságon működik: elméletben 20, a valóságban 4 centiméterre található tárgyakkal. Nem is szólva arról, hogy előfeltétele, hogy legyen a mobileszközben NFC chip. Az iBeacon ára borsosabb, spektruma viszont 50 méterre, vagy 2500 négyzetméterre terjed. És bluetooth-alapú. Azzal pedig több telefon rendelkezik, mint NFC chippel. Az appot az Estimote fejleszti, jelenleg előrendeléseket vesz fel, 3 beacont kínál 99 dollárért. Ajánlásuk értelmében százméterenként lesz szükségünk egy-egy beaconre, ez egy jobb Macy’s átfutásához 5000 dollárt kóstálna. Ha a Macy’s áruház az NFC matricák mellett dönt – darabjuk 10 cent –, az 10 000 termék esetén 1000 dollár költséget jelent, és így tovább, 1 millió terméknél már 100 000 dollárt. Ez persze leginkább tájékoztató adat, józan ésszel kalkulálva nem fognak androidos címkét ragasztani minden egyes árucikkükre.

A Google a kezdetektől kiemelt figyelmet fordított a Near Field Communication fejlesztésre, ennek következtében elég sok olyan applikáció nem is alkalmas Androidra, amelyik a BLE-technológiára épül, bár vannak androidos fejlesztők, akik ezt áthidalandó próbáltak köztes megoldásokat találni. Aztán egyszer csak a Google fülébe is eljutott az igény híre, akkor gyógyította bele a 4.3-ba. Megjelent az NFC-alapú Android Beam a 4.0-ás verzióban.

Ezzel szemben az Apple a kezdetektől kerüli az NFC-s fejlesztést, még ha keringtek is pletykák arról, hogy a négyesben és az ötösben ott lesz. Az Apple stabilan kitartott a bluetooth- és wifi-alapú alternatíva mellett. Pontosan erről szól az AirDrop nevű megosztófunkció. Még konfigurálni sem kell, biztonságtechnikai szempontból pedig minden tranzakciója szigorúan védett.

Úgy tűnik, a beépített mikrolokáció új üdvöskéje, az iBeacon a beltéri navigáció problémáira kínál megoldást. A GPS-jelek könnyedén áthatolnak üvegen és műanyagon, de többnyire elvéreznek a hegyeken és az épületeken, ezért nagyon gyengén foghatók a plázákban. Hát itt ragyog fel az iBeacon mint világítótorony. Az okostelefon érzékelni fogja a legközelebbi másik iBeacont, így navigálja a felhasználót múzeumokban, metrómegállókban, reptereken is. Közben appok légiója előtt tárva ki az ajtót.

A BLE megalapozhatja "a tárgyak internetét"

Az Apple szokás szerint smart módon talál megoldást a kábelmentes adatátvitelre. Ha a fejlesztés beindul, a tárgyakat forradalmi módon lehet majd irányítani a távolból telefonnal. Hazaindulsz a munkából, és bekapcsolod a klímát otthon. Bedurvul az időjárás, gyorsan tekersz egyet a hűtőszekrényen az irodából. Rájössz, hogy égve maradt a villany a gyerekszobában, lekapcsolod a mitingen. A sor tetszés szerint folytatható. Ha az NFC hasít, a BLE dupláz. A mikrolokáció kérdései valós kihívások. Mi pedig eldönthetjük, melyik sor javaslat teszi simábbá a hétköznapjainkat.