Lassabban csökken a cseh villamosenergia-fogyasztás

Vágólapra másolva!
A lassabb csökkenést az élénkülő gazdaságnak tudják be. Becslések szerint éves szinten az idén 0,1 százalékkal csökken, 58,6 terrawattórára. Korábban azzal számoltak, hogy 58,4 terrawattórára esik vissza az áramfogyasztás.
Vágólapra másolva!

A fogyasztás vártnál mérsékeltebb csökkenését az OTE energiapiaci cég a cseh gazdasági növekedés első jeleként értékeli. A klímaváltozás hatásának beszámításával az OTE módosította az első nyolc hónap áramfogyasztását is. Az új adatok szerint 0,8 százalékkal csökkent, holott eredetileg 1,3 százalékos csökkenéssel számoltak.

"A korábbi becslésekkel ellentétben ennek legvalószínűbb oka, hogy a gazdaság kezd élénkülni, ezt jelzi a bruttó hazai termék (GDP) negyedévenkénti alakulása, mérsékelt emelkedése, valamint az új ipari megrendelések értékének a növekedése" - olvasható az OTE közleményében. Azzal számolnak, hogy jövőre a csehországi nettó áramfogyasztás 58,9 terrawattórára nő. A gazdaság várható élénkülésével párhuzamosan emelkedik az áramfogyasztás is, a takarékossági intézkedések és az új technológiák alkalmazása ellenére.

Csehország évek óta több villanyáramot termel, mint amennyire szüksége van. Tavaly 17,1 terrawattóra villanyáramot exportált.