Robbanás előtt a Samsung

Vágólapra másolva!
Világszerte tovább pöröghet idén az okostelefon eladások száma, melynek köszönhetően a piacvezető Samsung profitja idén, majd jövőre is soha nem látott magasságokba emelkedhet. Leglábbis ezt állítják a Citigroup és a Nomura elemzői, akik emiatt jelentős felértékelődési lehetőségek látnak a Samsung részvényeibe, és a papírok szerintük 35 százalékot is menetelhetnek.
Vágólapra másolva!

Rendkívül optimistán vélekedik a Samsungról a Citigroup és a Nomura, mivel mindkét bankház szerint tovább növekedhetnek az okostelefon-eladások, ami egyre nagyobb magasságokba emelheti a dél-koreai cég profitját is.

A Citigroup elemzői szerint az idei harmadik negyedévben 15 százalékkal több okostelefont adhatnak el világszerte, mint a második negyedévben, annak ellenére, hogy a héten piacra dobott két új iPhone csak még telítettebbé tette a piacot. Ha igazuk lesz a szakértőknek, azzal több, mint 273 millió darab okostelefon találhat majd gazdára a szeptemberrel záruló előző három hónapban.

Ebből a piac legnagyobb szereplőjének számító Samsung is profitálhat, mivel a cég árbevételének legnagyobb része a mobiltelefonok értékesítéséből származik. A Nomura úgy véli, hogy a Samsung 86 millió darab okosmobilt is értékesíthet az idei harmadik negyedévben, ami kissé merész becslésnek tűnik a második negyedéves 72,4 millió darab után.

Forrás: Origo

Abban tehát mindkét bankház egyetért, hogy a Samsung okostelefon eladásai tovább pöröghetnek, ami ráadásul a Citi szerint bőven ellensúlyozni tudja majd a Samsung televíziói iránti alacsonyabb kereslet eredményrontó hatásait.

Ennek köszönhetően pedig a Citigroup által korábban becsültnél jóval magasabb lehet a Samsung idei nettó profitja, mely 31,1 milliárd dél-koreai wont tehet majd ki, jövőre pedig még tovább, 35,7 milliárd wonra emelkedhet. Az óriáscég az elmúlt években folyamatosan növelte nyereségét, melynek eredményeként tavaly rekordnak számító 23,845 milliárd wonos nettó profitról tudott beszámolni.

Forrás: Origo

A bankház a Samsung árbevételére vonatkozó előrejelzéseit is felfelé módosította, mely szerint már 230,7 milliárd wonos árbevétellel kalkulálnak az idei évre a korábbi 228,27 milliárd won helyett.

Forrás: Origo

Az újabb és újabb rekordprofit várható elérése a Samsung részvényeit is tovább drágíthatja, és a két bankház szerint a jelenlegi 1,4 millió wonos szintekről 1,9 millió wonig repülhet a papírok árfolyama. Ez 35 százalékos ugrást jelentene a részvényeknek.

Samsung árfolyama (Dél-Korea)

Forrás: Origo