A legesélyesebb jelölt nem lesz amerikai jegybankelnök

Vágólapra másolva!
Nem akarja, hogy személye miatt eldurvuljanak a politikai viták, ezért visszalépett az amerikai jegybankelnöki jelöltségtől Lawrence Henry Summers korábbi pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Visszalépett az eddig legesélyesebbnek tartott utódjelölt, Lawrence Henry Summers vasárnap attól, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új elnöke legyen. A jelenlegi elnök, Ben Bernanke megbízatása 2014 januárjában jár le.

Barack Obama amerikai elnök elfogadta volt gazdasági tanácsadójának döntését, aki a közleménye szerint "vonakodva arra a következtetésre jutott", hogy a kinevezését véglegesítő szenátusi jóváhagyási folyamat elkeseredett politikai küzdelemhez vezethet, ami nem szolgálja sem a Fed, sem a kormány, sem a gazdaságélénkítés érdekeit.

Summerst több szenátor is bírálta, amiért könnyített a bankfelügyeleti szabályokon, amikor a kilencvenes években Bill Clinton pénzügyminisztere volt. A 2008-as pénzügyi válság után ez kifejezetten rossz pontnak számít, főleg a demokraták körében, ami további gondokat okozhat Barack Obamának a kinevezési folyamatban.

Obama elnök a várakozások szerint hamarosan nyilvánosságra hozza, hogy kit szán utódul. A poszt másik esélyese Janet Yellent, a Fed jelenlegi alelnöke.