Nem fáj a Disneynek Johnny Depp bukása

Vágólapra másolva!
Óriási jutalomban részesíti majd befektetőit a Walt Disney, ugyanis a társaság 6-8 milliárd dollár értékben jutatt vissza pénzt a részvényeseknek a következő üzleti évében. A Disney egyébként már korábban is arról volt ismert, hogy rendszeresen fizet tulajdonosainak, amit meg is tehet, hiszen szépen termeli a pénzt. Elsősorban a Disneyland és a kábelcsatornák hozzák a pénzt a vállalatnak, de filmstúdiója is elég sikeres, idén a Vasember 3-mal tarolta le a mozikat, bár igaz, hogy a nevéhez fűződik az elég kínos Johnny Depp bukta is.
Vágólapra másolva!

1500 milliárd forint a Disney részvényeseknek

Hatalmas mennyiségű pénzzel árasztja majd el a Walt Disney a befektetőit a soron következő üzleti évében. A cég ugyanis nem kevesebb mint 6-8 milliárd dollár (1400-1800 milliárd forint) értékű részvény visszavásárlási programot jelentett be.

A részvények társaság általi visszavétele az osztalékfizetés egy alternatívája, hiszen ugyanúgy készpénz üti a befektetők markát. Ezt a manővert általában akkor szokták alkalmazni a cégek, ha egyszeri juttatást szeretnének adni részvényeseiknek, de nem akarják megemelni osztalékfizetésüket, hogy elkerüljék a későbbi esetleges csökkentés okozta csalódást.

Fizetnek, mint a katonatiszt

A Disney egyébként rendszeres osztalékfizető hírében állt eddig is, az elmúlt évben például 25 százalékkal emelték meg kifizetésüket. De a részvény visszavásárlás sem idegen tőlük, hiszen eddig ebben az évben már összesen 3,2 milliárd dollárt juttattak így vissza a tulajdonosoknak, mondta el Jay Rusolo pénzügyi vezető a negyedéves jelentést követő augusztus 6-án tartott telefonos konferencián.

Forrás: investor.hu

Erre pedig van is lehetősége a társaságnak, hiszen szépen termeli a pénzt évről évre. A működésből származó készpénz 2009-től folyamatosan emelkedik, ráadásul a következő években a tőkebefektetések üteme is csökkeni fog az elmúlt időszak nagyobb kiadásai után. Vagyis a növekvő szabad pénzáram megteremti a lehetőséget egy akár még nagyobb szintű kifizetésre is, ha hozza a cég az elvárásokat.

Forrás: investor.hu

Kevesebbet költenek majd Disneylandre

A Diseny ugyanis élményparkjai és szállodái fejlesztésére elég szép összegeket költött el, tavaly például rekordnak számító 3,78 milliárd dollárt. Bővítették parkjaikat Kaliforniában és Floridában is, emellett Hawaii-on is új szállodát nyitottak, míg a legújabb Disneyland Sanghajban nyílhat meg, előreláthatólag 2015-ben.

Bár az óriásberuházások időszaka egyelőre lezárult, a társaság azért továbbra is érdekelt abban, hogy folyamatosan költsenek különböző projektekre és akvizíciókra, nyilatkozta Rasulo csütörtökön Beverly Hills-ben tartott befektetői konferencián. Példaként a Marvel vagy a Lucasfilm felvásárlását említette. A Lucasfilmet még tavaly decemberben kebelezte be a társaság 4 milliárd dollárért, amiért készpénzzel és részvényekkel fizetett vegyesen.

A Disney üzleti éve egyébként szeptember végén záródik, és az eddig eltelt 9 pénzügyi hónapban már "csak" 1,8 milliárd dollárt költöttek különféle beruházásokra, ebből is látható a kiadások visszafogása.

Zajos filmsikerek és egy a nagy Johnny Depp bukta

A legutóbbi negyedéves gyorsjelentésével a társaság lényegében hozta a várakozásokat, a befektetők mégis rosszul fogadták azokat, vélhetően azért, mert a nyár attól volt hangos, hogy az új Johnny Depp film óriási bukás lett. A blockbusternek szánt, Magányos Lovas minimum 250 millió dollárba került, és bár világszerte majdnem visszahozta az árát (243 millió dollár), Amerikában még a százmilliós határt sem ütötte meg, ami egy minimális elvárás szokott lenni egy sikeres filmmel kapcsolatban.

Forrás: Twitter

Bár nyilván nem jött jól a cégnek a fiaskó, ettől még messze nem rendült meg a Disney, hiszen a filmstúdió egyébként is csak kis szeletet hasít ki a vállalat üzemi eredményéből.

Emellett pedig a Disneyhez köthető az idei év kasszasikere is, ugyanis a Vasember 3, bőven 1 milliárd dollár feletti összbevétellel magasan a legsikeresebb film eddig idén, mellette pedig még a Szörny Egyetem is összekapart 725 millió dollárnyi "aprópénzt". Ezzel pedig a Disney lett a nyári amerikai moziszezon nyertese, bár igaz, hogy az egész évet tekintve csak a harmadik a Warner és a Universal mögött, pár millió dollárral elmaradva.

A kábeltévé és a Disneyland a kulcs

Ráadásul a bevételekhez legnagyobb arányban hozzájáruló két szegmens, a kábel- és egyéb televíziós csatornákat magába foglaló médiadivízió és a parkok és szállodák üzemeltetésével foglalkozó részleg egyaránt jól teljesített hiszen, 5,3 és 6,9 százalékos bővülést mutatott az árbevételek terén.

Forrás: Walt Disney

A Walt Disney üzemi eredménye összességében pedig új rekordra ért, meghaladva a 3 milliárd dollárt is, elsősorban a médiadivízió 8 százalékos bővülésének köszönhetően.

Forrás: investor.hu

A Walt Disney részvénye meglehetősen gyengén szerepelt augusztusban, bár ebben inkább az elromló rossz hangulat játszott szerepet, hiszen annak javulásával újra erőre kaptak a Disney részvények is. Így bár augusztus elején megtört a a tavaly év vége óta tartó emelkedő trend, most azonban újult erővel kapaszkodik vissza a papír, 50 napos mozgóátlagát már maga mögött hagyta, ezzel pedig akár elkezdheti újabb csúcshódítását is.

A Walt Disney árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu