Van sztori a kisebb részvényekben is

2013.09.14. 17:12
Még hogy nem történik semmi a magyar "kispapírokkal"! Itt van rögtön három cég, amelyekre érdemes lehet figyelni. Az ANY Biztonsági Nyomda a okostelefonokkal való fizetések térnyeréséből profitálhat. A Graphisoft Parkba egy patinás oktatási intézmény teszi át székhelyét. A CIG Pannónia Életbiztosító pedig már idén nyereséges lesz, miközben a biztosítási piacon a fordulat jelei látszanak.

 

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett úgynevezett blue chip részvényekről nap mint nap hallani a híreket, azonban a kisebb kapitalizációjú vállalatokról csak elvétve jelennek meg elemzések és a hírfolyam is jóval csekélyebb. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, mi történik mostanság a reflektorfénytől távolabb lévő társaságok életében, kikre lehetérdemes figyelni a következő negyedévekben.

ANY Biztonsági Nyomda: Közeleg a mobilfizetések ideje

Izgalmas növekedési sztori híján a korábban Állami Nyomdaként ismert társaság részvényeit az utóbbi időben leginkább a stabil pénztermelő képessége és rendszeres osztalékfizetése miatt vásárolták a befektetők. Úgy tűnik azonban, hogy a közeljövőben akár olyan hírek is napvilágot láthatnak, amelyek növekedési lehetőséget jelentenek a Nyomda számára.

A név kicsit becsapós, ugyanis hagyományos nyomdaipari tevékenységből mindössze elhanyagolható bevétele származik a társaságnak és egyre inkább információbiztonsági megoldásokat nyújt ügyfeleinek. Az ANY Biztonsági Nyomda gyárt különböző hivatalos okmányokat (személyigazolványok, vezetői engedélyek) vagy például chipes bankkártyákat is.

A közeljövő igazi áttörését pedig az érintésnélküli mobil fizetési megoldások előretörése jelentheti a társaság életében. A Magyar Mobiltárca Szövetség júliusban indított be egy nagyszabású pilot projektet, melynek keretében önként jelentkező felhasználók tesztelik az érintésmentes mobiltelefonos fizetési megoldást. A tervek szerint az év végéig tart a tesztidőszak és jövőre már be is indulhat a szélesebb körű kereskedelmi alkalmazás. Az ANY szerepe a rendszer működésében az lehet, hogy ő felel a mobiltelefonon keresztüli folyamatok és adatok biztonságáért (ún. Trusted Service Manager lesz).

A társaság életében jövőre a másik meghatározó esemény a választások lesznek, ugyanis évek óta hagyományosan a Nyomda szállítja a választások lebonyolításához szükséges dokumentumokat. Nagy kérdés azonban, hogy hány fordulós lesz a procedúra, nem mindegy ugyanis, hogy például a parlamenti és az európai választásokra külön dokumentumokra lesz-e szükség (ez ugyanis magasabb bevételt jelenthet a társaságnak).

ANY Biztonsági Nyomda (napi grafikon)

Forrás: Origo

Graphisoft Park: Beköltözik az International Business School

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Graphisoft Park részvényei a kevésbé likvidek közzé tartozik még a kisebb részvénytársaságok közül is, azonban a működése már évek óta nagyon stabilnak mondható. Az iroda bérbeadás ugyan Magyarországon látott már szebb napokat is, a Park azonban a maga különlegességével kiemelkedő kihasználtságot tud felmutatni (jelenleg a kiadható terület 84 százaléka van bérbe adva). A prémium környezetért sok vállalat hajlandó megfizetni az átlagosnál magasabb bérleti díjat, mert elismerik, hogy a munkavállalók motiválásának fontos részét képezi a munkakörnyezet minősége.

Ugyan két nagyobb bérlőt is elveszített a társaság az utóbbi egy éveben - az AMRI beszüntette magyarországi tevékenységét, míg az Ustream a jövő év elejétől a belvárosba költözik - jövő nyáron egy jelentős új bérlő, az International Business School teszi át székhelyét a Parkba. Becslések szerint több mint 4000 négyzetmétert fog lefoglalni az egyetem, így az egyik legnagyobb bérlővé válhat.

Az utóbbi hetekben újra 1000 forint fölé emelkedett az árfolyam annak köszönhetően, hogy lezárult az AMRI és a társaság között közel egy éve húzódó peres eljárás. A Graphisoft Park nagyjából 4.4 millió eurót követelt az amerikai székhelyű társaságtól, mivel tavaly nyár végi távozásakor még több évre szóló bérleti szerződése volt életben. A peren kívüli megegyezéssel vélhetően ennek az összegnek csak egy részét kapták meg (a megegyezés részleteit nem hozták nyilvánosságra), azonban a befektetők így is örülhetnek annak, hogy nem lesz több peres költség és egy bizonytalansági faktor is eltűnik a társaság életéből.

Graphisoft Park (heti grafikon)

Forrás: Origo

CIG Pannónia: Már idén nyereséges lesz az életbiztosító

Az üzleti modelljét a befektetéshez kötött úgynevezett unit-linked életbiztosításra alapozó biztosító esetében a túl magasan árazott IPO és a folyamatos veszteséget termelő üzletmenet nagyon sokáig szúrta a befektetők szemét. Hiába hangoztatta a menedzsment, hogy ebben a bizniszben az első 6-7 év előre predesztináltan veszteséges, a közvélemény sose tudott annyira előre tekinteni, hogy a nyereségesség lehetőségét is meglássa.

Tavaly év végén azonban megtörtént az első áttörés, az első nyereséges negyedév, ezt követően pedig meglepetésre az idei év első fele is nyereséges lett. A KBC Securities részvényelemzője ezt követően úgy nyilatkozott, hogy a várakozásokkal ellentétben az életbiztosítási tevékenység már idén nyereséges lehet, bár valószínűleg cégcsoport szinten a nem-élet üzletág miatt 2013 összességében még veszteséges lesz.

Bár a biztosítási tevékenység Magyarországon a MABISZ statisztikák szerint még mindig elég vérszegény, az utóbbi két negyedévben mintha a fordulat jeleit lehetne felfedezni. Talán újra beindulhat az értékesítések növekedése, bár arra nem érdemes számítani, hogy a válság előtti szintekre nő például a unit-linked termékek értékesítése. A CIG Pannóniánál is osztják ezt a véleményt és a társaság stratégiájában most már igyekszik minél diverzifikáltabb termékkörre alapozni, szemben a kezdeti évekkel, amikor szinte csak befektetéshez kötött biztosításokat adtak el elsősorban a Brokernet Csoport értékesítési hálózatán keresztül.

CIG Pannónia (napi grafikon)

Forrás: Origo

Nem lehet azt mondani, hogy a kisebb tőzsdei cégek életében semi sem történik. Az ANY Biztonsági Nyomda, a Graphisoft Park és a CIG Pannónai személyében három olyan történetet mutattunk be, amelyek közép távon akár szép befektetési sztorivá is érhetnek. Érdemes lehet tehát a sokszor lesajnált és figyelmen kívül hagyott "kispapírokra" is fél szemmel figyelni a Mol, az OTP és a többi blue chip részvény mellett.