Három százalék alatt marad a megemelt hiánycél

Vágólapra másolva!
Az eddig tartott 2,7 helyett 2,9 százalékra emeli a kormány a jövő évi költségvetés hiánycélját, értesült az Origo. Ezzel 60-70 milliárd forintos költési mozgásteret nyer a fél év múlva esedékes választásokra készülő kabient.
Vágólapra másolva!

Eldőlt, hogy kissé megemeli a jövő évi költségvetésihiány-célt a kormány – értesült az Origo. Kormányközeli forrásaink szerint az eddigi 2,7 helyett 2,9 százalékos deficittel tervezi a kabinet a 2014-es büdzsét. A lehetőségről a Népszabadság is írt, mostanra azonban biztossá vált az enyhe lazítás lapunk információi szerint.

A kormány ezzel maximálisan kihasználja a mozgásterét. Fontos, hogy 3 százalék alatti hiánnyal fogadják el a költségvetést, máskülönben könnyen újraindulhat az uniós túlzottdeficit-eljárás. Brüsszel kilenc év után szüntette meg az eljárást Magyarország ellen, miután az Orbán-kormány 2011-ben – javarészt a magán-nyugdíjpénztári pénzek államhoz terelésének köszönhetően – és tavaly is 3 százalék alá vitte a deficitet, és az EU előrejelzése szerint idén és jövőre sem engedi e fölé a kritikus szint fölé.

A deficitcél megnövelésével 60-70 milliárd forintot nyer a kabinet, ennyivel költhet többet jövőre az eddig tervezettnél.

A kormány költekezési kedve – a korlátok figyelembe vétele mellett – szembeötlő és nem is meglepő: fél év múlva parlamenti választások lesznek. Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg hírek a költségvetési szigor enyhüléséről. Újabb 40 milliárd forint jut sporttámogatásra (csaknem tízmilliárdból épül meg a szombathelyi futballstadion), 50 milliárd forintból kátyúeltüntető projekt indul, több tízmilliárd forintot emészt fel a pedagógus-életpályamodell elindítása, a családi adókedvezmény kiterjesztése és az extra gyed is. A mobilfrekvenciákért kapott százmilliárd forint körüli summa ezek egy részét fedezheti, de a hiánycél módosítására is szükség volt.

A kormány első olvasatban már tárgyalta a lóhalálában készülő 2014-es büdzsét. A törvény tervezetét szeptember végén másodszor is előveszi a kabinet, a parlament szeptember 30-ig kapja meg a törvényjavaslatot, és két és fél hónapon át tárgyalja.