Végkielégítést kaphat Szász Károly

2013.09.16. 08:52

Júniusban az Országgyűlés gazdasáági bizottsága még elvette a végkielégítést a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete leköszönő elökétől, a kormány most mégis visszaadná azt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökére, alelnökére és a Pénzügyi Békéltető Testület elnökére mégis alkalmazni kell a féléves munkavállalási moratóriumot, viszont a felmentési időre és a végkielégítésre járó - összesen egy évnyi - jövedelmük után csak egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot kell fizetniük - egyebek mellett ezt tartalmazza az MNB törvényt módosító törvényjavaslathoz benyújtott, zárószavazás előtti módosító csomag.

A parlament honlapján megjelent, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett szöveg nem változtat azon a szabályon, hogy szeptember 30-ával - a miniszterelnök előterjesztésében - a köztársasági elnök menti fel a PSZÁF elnökét, míg az alelnök és a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke megbízatásának megszűnését a PSZÁF elnöke állapítja meg.

A 6 havi felmentési időre járó jövedelmet, és a szintén 6 havi végkielégítést az érintett három személy, a megbízatása megszűnését megelőző napon egy összegben kapja meg.

A módosítás elég gálánsan bánik az MNB-hez átkerülő alkalmazottakkal is. Így például jár nekik egész évre a PSZÁF által alkalmazott béren kívüli juttatás, de ha az MNB ettől többet ad az alkalmazottainak, a különbözet jár az oda áthelyezetteknek is. Egy másik szabály szerint, a PSZÁF alkalmazottainak szeptember 30-ig időarányosan járó, és ki nem vett szabadságot ki kell fizetni.

Ugyanakkor a munkáltató működésével összefüggő oknak minősül - a költséghatékony létszámgazdálkodás érdekében - a feladat ellátásához szükséges munkakörök megszüntetése. Ilyen okkal felmondani - október 1-jétől számítva - 6 hónapig lehet a korábbi PSZÁF alkalmazottaknak. Felmondásnál a PSZÁF-nál és az MNB-nél töltött munkaviszonyt egybe kell számítani.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának javaslatára júniusban még úgy módosította a parlament, hogy a PSZÁF vezetőinek nem kell kivárniuk a hat hónapot, viszont végkielégítésükre is kivetik a 98 százalékos különadót. A kormány viszont így most visszaadná Szász Károly, a szeptember végén megszűnő pénzügyi felügyelet elnökének végkielégítését.