Vágólapra másolva!
Larry Summers visszavonulásának híre Európában is meghozta a befektetők vételi kedvét, ennek köszönhetően kisebb rali kezdődött a tőzsdéken. A jó hangulat a hazai parkettre is átragadt, így a BUX is nagyobb emelkedésre képes. A magyar főbb papírok szinte kivétel nélkül erősödni tudnak, a legjobban az OTP teljesít, a Magyar Telekom viszont lemaradva társaitól kisebb mínuszt szedett össze.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Summers visszavonulásának örül Ázsia
Vágólapra másolva!

Lemaradt a Magyar Telekom

Az európai tőzsdéken uralkodó jó hangulatból a magyar piac is profitálni tud, így a hazai részvényindex már 0,7 százalékos pluszt szedett össze. A régióban kivétel nélkül erősödnek az indexek, az osztrák ATX-et viszont a Raiffeisen 4,6 százalékos mélyrepülése fékezi. Ennek legfőbb oka, hogy a bank szerint a korábban előrejelzettnél nagyobb céltartalékot kell képezniük idén, vélhetően a nem teljesítő hitelek növekvő száma miatt. A Raiffeisen szerint erre a célra 1,2 milliárd eurót kell majd félretenniük a korábban várt 1 milliárd euró helyett.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A magyar főbb papírok a Magyar Telekom kivételével támogatják a BUX erősödését, a legjobban az OTP teljesít, mely már 1,3 százalékot drágult.A Richter 0,4 százalékot, a Mol pedig 0,3 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékot esett. A telekompapír gyengélkedésének egyik oka, hogy a kormány bejelentette, november elsejétől újabb rezsicsökkentés jön, ami további terheket pakolhat a vállalatra.

A Mol közölte, nem adja fel irányítási jogait az INA-ban, és a két fél rövidesen tárgyalásba fog a problémák kezelése érdekében. Mosonyi György, az olajtársaság felügyelőbizottsági elnöke szerint a tárgyalások kisebb változásokat eredményezhetnek a Horvátországgal kötött részvényesi szerződésben, például a vétójogokkal kapcsolatban. A horvátok szerint a Mol nem fektetett eleget az INA-ba, míg az olajcég azt rótta fel, hogy az állam nem vette át a veszteséges gázüzletágat. Ez ügyben a Mol mintegy 80 milliárd forintot követel a horvát államon.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A befektetők vételi kedvének köszönhetően a 300-as szint alatt kezdi a hetet a forint az euróval szemben, és már 299 közelébe tudott erősödni a magyar deviza. A dollár/forint árfolyama 224 alatt, a svájci franké 242-nél található kora délelőtt.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Menetelnek az indexek

Larry Summers visszavonulása a Fed elnöki posztjáért zajló versenyből Európában is meghozta a befektetők vételi kedvét. Summers meghátrálásával ugyanis megnyílt az út a másik legesélyesebb jelölt, Janet Yellen előtt, aki a befektetők szerint kevésbé ragaszkodik a Fed eszközvásárlási programjának mielőbbi csökkentéséhez.

Ennek köszönhetően emelkedéssel kezdték a hetet a főbb európai részvényindexek, a legjobban teljesítő német DAX már 1,1 százalékot száguldott. A mai fontosabb makroadatok közül az eurózóna fogyasztói árindexének augusztusi értékét fogják közzétenni délelőtt, ami okozhat kisebb mozgásokat a tőzsdéken.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Negatív kilátásokat rendelt az európai gyógyszeripar mellé a Barclays, ugyanakkor a Sanofi és a Novo Nordisk részvényeivel kapcsolatban felülteljesítő ajánlást fogalmazott meg az elemző. Ennek köszönhetően a Sanofi 1,1 százalékot, a Novo Nordisk 1,5 százalékot tudott erősödni.

Az EADS valamint a Boeing számára is jelentős megrendelés érkezhet a következő hetekben a Deutsche Lufthansától - állítják a Wall Strett Journalnek nyilatkozó bennfentesek. A Lufthansa korábban még arról számolt be, hogy az új repülőgépeket egy szállítón keresztül szerezné be. A lehetséges megrendelés hírére az EADS papírjai 0,9 százalékot drágultak.

A Lufthansával kapcsolatos hír még, hogy nem hosszabbítja meg vezérigazgatói szerződését Christoph Franz a vállalatnál. A Roche ugyanakkor bejelentette, Franz a gyógyszergyártó elnökeként folytatja majd a pályafutását.