Kína hátán törne világuralomra az IMAX

Vágólapra másolva!
Hatalmas növekedés előtt áll a mozik világában óriási hírnevet szerző kanadai IMAX cég. A vezérigazgató elmondása szerint a jövőbeli bővülés alapja a kínai, az orosz, illetve a brazíliai expanzió lehet, melynek révén rövidesen duplázhatja jegyértékesítési bevételeit a társaság. A befektetők eddig úgy néz ki, hogy nagyon is hittek a sztoriban, hiszen az árfolyam jókora emlekdésen van túl. Most egy újabb mérföldkőhöz ért el a részvény, melynek legyűrése további fontos fegyvertény lenne.
Vágólapra másolva!

Jöhet a "nagy bumm"

Óriási bővülés előtt áll a mozik világában nagy hírnévre szert tevő IMAX, legalábbis a cég vezérigazgatójának elmondása szerint. Richard Gelfond a Bloombergnek adott interjújában fejtette ki, hogy az IMAX néhány éven belül duplázhatja bevételeit a jegyértékesítésből, ami így az 1 milliárd dollárt is elérheti. Indoklása szerint hatalmas potenciál mutatkozik a kínai, az orosz és a közel-keleti terjeszkedésben. Tavaly a jegyértékesítések bruttó bevétele mintegy 621 millió dollár volt, míg egy évvel korábban mindez 417 millió dollárra rúgott.

Az IMAX hosszú távú céljai között szerepel, hogy globálisan 1700 moziba költöztessék be az IMAX élményt, melyből a hazai piacának számító Észak-Amerikára közel 500, míg a világ legnépesebb országára, Kínára 400 egység jutna.

A legfrissebb, június végi adatok alapján a társaság 634 multiplex mozit látott el az IMAX technológiával, ami azt jelenti, hogy a cég eddig 37 százalékban teljesítette a kitűzött célokat. Legjobban a hazai piacán áll, ahol már csaknem 70 százalékban teljesült a terv, ezt leszámítva azonban csak 10-30 százalékos készültségben találhatóak az egyes régiók.

Forrás: Origo

Miért pont Kína?

Az IMAX vezérigazgatója nem véletlenül bízik a nemzetközi terjeszkedésben, 2008 óta ugyanis több mint kétszer akkora növekedést produkáltak a nemzetközi piacok, mint a világ legnagyobb mozipiacának számító USA és Kanada együttese. Amíg az észak-amerikai jegyeladások 12 százalékkal ugrottak meg, addig az egyéb országok 32 százalékos bővülésről számoltak be.

Forrás: Origo

Kínára rendkívül fontos szerep hárulhat a jövőben, ráadásul a világ legnépesebb országa már a második legnagyobb jegybevételt generálta tavaly, megelőzve Japánt. Egyelőre a 2,7 milliárd dolláros értékesítés még csak negyede az észak-amerikai jegybevételeknek, ez az arány azonban rövidesen nem csak, hogy csökkenésnek indulhat, de még át is billenhet Kína javára. Az Ernst&Young tavaly kiadott média és szórakoztatóipari elemzése szerint Kína 2020-ig átveszi a vezető szerepet a jegybevételek terén Amerikától.

Forrás: Origo

Persze nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett sem, hogy minden idők legjobb nyarát zárta Amerikában a filmipar a jegyértékesítés alapján, ami egyelőre még igen nagy jelentőséggel bír az IMAX számára, hiszen elsődleges piacának az USA és Kanada párosa számít. A nemrégiben közölt 4,76 milliárd dolláros értékesítési adat soha nem látott magasságba emelte a jegyértékesítéseket a tengerentúlon.

Az elemzői várakozások alakulása alapján úgy tűnik, hogy a szakértők IMAX-be vetett bizalma egyelőre töretlen. A Bloomberg által összegyűjtött előrejelzések szerint a mozis cég 3 éven belül duplázhatja az értékcsökkenést, és amortizációt is magába foglaló üzemi eredményét (EBITDA). Az optimizmust erősíti, hogy a társaságot követő 17 elemző közül 12-en is vételre ajánlják a részvényt 31,55 dolláros konszenzus célárfolyam mellett.

Forrás: Origo

Kitörhet az árfolyam

Az IMAX árfolyama ismét elérte a májusi lokális csúcsát, ami akkoriban 2 éves maximumot jelentett. Fontos fegyvertény lenne, ha a papír tartósan túljutna ezen a 29 dollár körüli ellenálláson. A soron következő akadályok ugyanis 33, illetve 38 dollár közelében húzódnak.

Ellenkező esetben a 26,7 dollárnál látható az első menedék, melyet rövidesen az 50 napos mozgóátlag is megerősíthet. A soron következő támaszszint szintén a közelben található 25,5 dollárnál, ráadásul ez is csaknem dupla támasz, hiszen a közelben húzódik a 2011 óta tartó emelkedő trendvonal is.

Az IMAX napi grafikonja (NYSE)

Forrás: Origo

A heti grafikont vizsgálva még inkább bebizonyosodik, hogy a 29 dolláros szint meghatározó jelentőségű lehet az IMAX jövőjét illetően. Ez az ellenállás ugyanis hosszú évtizedekre nyúlik vissza, már a kilencvenes évek végén, valamint a kétezres évek elején fontos szerepet töltött be a részvény életében. Legyűrése ezért is számít mérföldkőnek. A heti grafikon tanulsága szerint a soron következő akadály 33,5 dollárnál látható.

Az IMAX heti grafikonja (NYSE)

Forrás: Origo