Nem kell az európaiaknak az autó

Vágólapra másolva!
Több mint húszéves mélyponton az európai gépkocsieladás.
Vágólapra másolva!

Európában 23 éve a legalacsonyabb szintre csökkent az autóeladás az idei első nyolc hónapban az európai autógyártók szakmai szövetségének adatai szerint.

Az augusztus végéig eladott autók száma 7,84 millió volt, ez 5,2 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakhoz képest, és 1990 óta a legalacsonyabb adat. Augusztusban 5 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, mint egy évvel korábban.

Augusztusban éves összevetésben a Honda értékesítése csökkent a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal, ezt a Peugeot követte 18 százalékkal, de 11 százalékkal hanyatlott a Volkswagen és 0,9 százalékkal a Ford Motor eladása is. Ezzel ellentétben, a BMW 10 százalékkal, a Daimler 5,5 százalékkal, a Renault 5,8 százalékkal, a General Motors 0,7 százalékkal növelte értékesítését a múlt hónapban.

Németországban 5,5, Franciaországban mintegy 11, Olaszországban 6,6, Spanyolországban 18 százalékkal csökkent az autóeladás a múlt hónapban az egy évvel korábbihoz képest. Egyedül Nagy-Britanniában nőtt az új autók eladása, 11 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit.