Orbán felbeszéli az OTP-t

Vágólapra másolva!
Egy kisebb megugrást produkált délelőtt az OTP árfolyama Orbán Viktor szavaira. A miniszterelnök elmondása szerint ugyanis a kormány felismerte, hogy limitálni kellene a bankszektorra eső terheket, ráadásul fontos lenne az OTP megerősítése is.
Vágólapra másolva!

Megerősítheti az OTP-t a kormány

Magyarországnak limitálni kellene a bankokra eső terheket - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Bloomberg beszámolója szerint hazánk tiszteletbeli konzuljainak konferenciáján. A kormányfő ezen kívül megerősítette azt a kormányzati célkitűzést, amely a magyar tulajdonú pénzintézetek arányának növelését irányozza elő a hazai bankszektorban. Ezek szerint a takarékpénztári rendszernek 5 százalék a részesedése a magyar pénzpiaci rendszerből, ám "egy egyszerű átszervezéssel", azaz egy pénzügyi injekcióval - amelyről a kormány már döntött is - ez felvihető 15 százalékra.

Orbán ugyanakkor fontosnak nevezte azt OTP megerősítését is, annak ellenére, hogy tulajdonosi háttere nem teljesen magyar. A befektetők kedvezően értékelték a hallotakat, aminek eredményképpen az OTP árfolyama is kissé meglódult, igaz nagyobb szárnyalás azért nem vette kezdetét. Ugyanakkor némileg hűtheti a kedélyeket, hogy a kormányfő elmondása szerint a hazai bankoknak a jövőben is az európai átlagot meghaladó mértékű bankadót kell fizetniük.

Az OTP napon belüli árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Orbán szerint Brazília és Kína lehet a versenytársunk

A kormányfő ezen túl megerősítette Varga Mihály tegnapi szavait, miszerint jövőre folytatódhat a növekedési fordulat, mintegy 2 százalékos lehet a gazdaság bővülése. Ehhez képest idén még mindig reális esélye van annak, hogy a GDP növekdése meghaladja a tervezett 0,5 százalékot. Orbán Viktor hozzátette, hogy szerinte Magyarországnak a következő 15-20 évben nem az európai államokkal kell állnia a versenyt, hanem a náluk jóval versenyképesebbnek bizonyuló feltörekvőkkel, Brazíliától Kínáig.

Eközben a forint továbbra is tetszhalott állapotban található, az euróval szemben nem tágít a 300-as szint közeléből. Ma a 298,8-as és 299,35-ös szintek között ingadozik az EURHUF.

Az EURHUF napon belüli árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo