Szülj gyereket, elengedhetik a diákhiteled!

Vágólapra másolva!
A családi adókedvezmény kiterjesztése már biztos, a gyed extra bevezetése majdnem biztos, az azonban kétesélyes, hogy ha egy főiskolás vagy egyetemre járó lány szül, akkor a diákhitelének egy részétől megszabadulhat-e. A családügyi és szociális államtitkár vázolta a kormány terveit.
Vágólapra másolva!

Felmerült az a lehetőség, hogy ha valaki a főiskolai-egyetemi évei alatt szül, akkor a diákhitelének egy részét elengedi az állam - mondta Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A javaslat a kormány asztalán van, döntés még nincs.

Az államtitkár hosszasan sorolta, hogy jövőre és 2015-re mi mindent tervez a kabinet a családpolitikában. A családi kedvezményt kibővítik úgy, hogy a járulékokból is igénybe lehessen venni, ezzel 260 ezer kiskeresetű családnak juttatnak havi 4-5 ezer, de egyes esetekben akár 40 ezer forintot. Azt is elhatározták, hogy jön a gyed extra, ami azt takarja, hogy ha az anya az előző gyerek születése után nem sokkal vállal még egy gyereket, akkor nem veszíti el a gyedet és a gyest. Ha az anya a gyerek egyéves kora után visszamegy dolgozni, a gyedet megkapja, és a gyes felét is megtarthatja. Ezek a szabályok jövőre már életbe léphetnek, de, derül ki az interjúból, még nem döntött a kormány. Az csak 2015-ben következhet be, hogy ezeket a támogatásokat egy összegben is felveheti a szülő.

A felsőoktatásban tanulóknak a diákhitel esetleges részleges elengedése mellett egy másik lépéssel is kedveskedni próbál a kormány. Az alapképzésben részt vevőknél szülés esetén a minimálbér, míg a mesterképzésben tanulóknál a garantált bérminimum után határoznák meg a gyedet.

A családi adókedvezmény kiterjesztése 50, a gyed extra több lépcsője 30 milliárd forintot vihet el évente.