Terroristát lát a rendőrség a fenyegetőző devizahitelesben

Vágólapra másolva!
Terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés bűntettével gyanúsítja a rendőrség azt a középkorú férfit, aki videoüzenetben és Orbán Viktor kormányfőnek írt levelében is egy bank kirakatának porrá zúzását ígérte, és más elkeseredett hiteleseket csatlakozásra buzdított. A rendőrség, ahogy írják, eddig kellő megértéssel fordult a dühös banki adósok felé.
Vágólapra másolva!

A rendőrség elfogott egy 44 éves férfit, aki hétfőn videoüzenetben azzal fenyegetőzött, hogy egy találomra kiválasztott bank kirakatát betöri. A férfi Orbán Viktor kormányfőnek is írt levelet.

Póka Lászlónál azért telt be a pohár, mert szerinte a bankok kizsákmányolták az embereket, hibás terméket sóztak rájuk. Videoüzenetében arra buzdította a többi pórul járt embert, hogy csatlakozzanak hozzá. A férfi vélhetően devizahiteles, ezt erősíti meg a rendőrség közleménye is, amelyben az elfogásáról és annak okáról számolnak be.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szeptember 16-án, hétfőn fogta el a férfit, aki "a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettével megalapozottan gyanúsítható". A közlemény kiemeli, hogy "a rendőrség a jogszabályi keretek között mind ez idáig kellő megértéssel fordult az álláspontjuk szerint hibás banki termék áldozatainak megnyilvánulásai irányába, ugyanakkor a hatályos jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. A rendőrség - hatáskörébe tartozóan - a jogszabályoknak érvényt szerez, azokat betartatja." A férfival szemben a további eljárást - fogva tartása mellett - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le.

A devizahitelesek egy része lényegében június óta kisebb-nagyobb akciókat szervez a bankok ellen. Többször vonultak Budapest utcáin, és a kormányfő háza előtt is tüntettek. Jövő héten a Nagykörúton tüntetnek a Koppány csoport szervezésében. Aligha véletlen, hogy a kormány hetek óta a devizahiteles-mentésen ügyködik.