2014 első felében jön a Richter nagy durranása

Vágólapra másolva!
2014 első felében indulhat a cariprazine forgalmazása az Egyesült Államokban - árulta el a Richter pénzügyi igazgatója. A pozitív hírre kicsit megugrott az árfolyam, bár továbbra is esést mutat a részvény.
Vágólapra másolva!

2014 első felében piacra kerülhet az Egyesült Államokban a Richter cariprazine nevű szere - idézi a Bloomberg Gulácsi Gábort, a cég pénzügyi igazgatóját. A cariprazine a Richter legfontosabb növekedési sztorija, a szert az elmúlt évek tesztjei alapján többféle pszichés betegség terén is pozitív eredményeket ért el. Elsősorban a bipoláris depresszió és a skizofrénia kezelésében jelenthet előrelépést a gyógyszer, miután a jelenleg alkalmazott szerekhez képest más receptorokra hat a központi idegrendszerben.

Nagy gond eddig sem volt a cariprazine-nal, hiszen a legutóbbi gyorsjelentést követő sajtótájékozatón a mendzsment megerősítette a készítménnyel kapcsolatos terveit. Ezek szerint még az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) döntésére várnak, ami legkorábban novemberben láthat napvilágot. Pozitív döntés esetén a Richternél korábban 2014 közepére várták a cariprazine amerikai forgalomba helyezését, így a frissen kommunikált első félévi bevezetés némi optimizmusra adhat okot. A jóváhagyás után általában egy termék bevezetése néhány hetet vagy hónapot vesz igénybe.

A cariprazine piaci startját egyébként 2014-re várta a legtöbb piaci szereplő, de ezzel együtt is pozitív, hogy a cég menedzsmentje erősítette meg ezeket a várakozásokat, ráadásul viszonylag korai időponttal, hiszen még korábbra célozzák a piaci startot. Az európai törzskönyvezés csak ezt követően valósulhat meg, így itt ebből származóan bevételt legelőbb 2016-ra prognosztizálta a vállalat.

Látványosan feljebb található a Richter 2014-es, illetve 2015-ös elemzői EBITDA várakozása az elmúlt évekhez képest, amiben részben szerepet vállalhat egy esetleges cariprazine beveztés is. Igaz, ennél azonban jóval nagyobb súlya lehet a gyógyszercég másik kulcstermékének, az Esmya neveztű nőgyógyászati készítménynek.

Ráadásul valószínűsíthető, hogy sok esetben még nem is tartalmazzák a modellek a cariprazine-t, hiszen egyelőre még nem kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt a készítmény. Kedvező elbírálás esetén, viszont már ténylegesen is megmutatkozhatna a profitvárakozásokban a cariprazine, amely hosszabb távon a Richter egyik katalizátorának számít.

Forrás: Investor.hu

A hírre kicsit meghúzták a Richtert, bár még így is 0,7 százalék körüli mínuszban, 3675 forinton áll az árfolyam. A kedvező löketből az Egisnek is jutott kicsi, láthatóan megélénkült pár percre a kereskedés, a kisebbik gyógyszercégünk viszont így is 1,1 százalékos esést mutat, 21455 forinton forog a papír.

A Richter árfolyama

Forrás:Investor.hu