A devizahiteles-mentés elrontja a növekedési programot

Vágólapra másolva!
Nem lehet egyszerre adóst menteni és növekedést serkenteni Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese szerint.
Vágólapra másolva!

A devizahitelesek megmentése veszélyezteti a jegybank növekedési programjának sikerét - mondta el Wolf László, az OTP vezérigazgatója a Privátbankár mai konferenciáján. A szakember szerint ha a devizahitelesek megsegítésének terheit a bankoknak kell állniuk, az visszatarthatja őket attól, hogy részt vállaljanak a jegybank által meghirdetett 2000 milliárd forintos hitelezési programban.

Az OTP alapvetően optimista Wolf elmondása szerint, de ezzel együtt kétséges, hogy létezik 2000 milliárd forint hitel felvételére alkalmas ügyfélkör Magyarországon, akinek valóban prudens módon is ki lehet adni a hiteleket 2,5 százalékos margin mellett.

A biztonságos hitelkihelyezéshez szükséges tőkét ráadásul jelentősen csökkentik a bankok veszteségei. Ha a jelzáloghiteleket 180 forintos árfolyamszinten forintosítanák 8 százalékos megfelelési mutató mellett 4 nagy banknak 131 milliárd forintnyi tőkepótlásra lenne szüksége, 10 százalékos szint mellett viszont már 5 bank 258 milliárdos injekcióra szorulna - idézi a Privátbankár az OTP vezérhelyettesét.