Hetvehatodjára nyílt ma meg az OMÉK

Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar vidék ünnepének nevezte az ötnapos agrárexpót, amelyre több mint 500 kiállító nevezett be.
Vágólapra másolva!

Mint a politikus kitért rá, „…az OMÉK a vidék bemutatkozása a város előtt, a fővárosi közönség előtt, a gazdák számára ünnep, megmutathatjuk mindazt a teljesítményt, amit Magyarország az agráriumban az elmúlt években elért. […] Mindez új korszakot jelent a magyar vidék életében: erősödést, megélhetést, jobb termékeket és minőségi magyar élelmiszert” – foglalta össze Fazekas Sándor.

Obán Viktor miniszterelnök a kiállítást megnyitó beszédében kitért arra, hogy a kormány lezárta „a küszködés korszakát a magyar föld, a magyar mezőgazdaság, és a magyar vidék ügyében”. Megerősítette, hogy a 2020-ig terjedő időszakban olyan kulcsfogalmak kerülnek majd előtérbe, mint őstermelő, egyéni mezőgazdasági vállalkozó, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők. Az agrárium nemzetgazdasági jelentőségét kiemelendő a kormányfő elmondta, mivel rendbe tették a rosszul kezelt pályázati pénzek háza táját, ugyanebben az időszakban háromezer-milliárd forint értékű EU-s fejlesztés valósulhat meg. Az elmúlt három évben 20 százalékkal növekedett a termelés és az export, 30 000 új munkahely létesült. „Mi, magyarok Európa egyik legjobb adottságú földjét örököltük", emelte ki a miniszterelnök, „hiszen az éghajlat kiegyensúlyozott, a termőtalaj jó és mentes az ipari szennyezéstől. […] A föld megmutatja, kik vagyunk. […] Magyarország egy mezőgazdasági ország.”

Az OMÉK idei díszvendégét, Oroszországot, a megnyitó napján Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter képviselte. Fjodorov elmondta, az orosz fogyasztók ismerik és szeretik a magyar termékeket, mert környezetvédelmi szempontból megfelelőek, magas minőséget képviselnek. A magyar agrárexpó évente 7 százalékot nő, tudhattuk meg tőle. A díszvendég ország többek közt jakutföldi szarvashússal és szibériai hallal érkezett a kiállításra. Nyikolaj Fjodorov elmondta még, hogy a napokban írják alá a magyar-orosz felsőoktatási együttműködés kiszélesítéséről szóló megállapodást, a két ország közötti viszony politikai-gazdasági és egyéb területeken is egyre szorosabbra fűződik. Az október 9-i moszkvai Arany ősz kiállításon Magyarország kiemelt helyen kap bemutatkozási lehetőséget.

A megnyitó után Orbán Viktor és Fazekas Sándor átadta az idei OMÉK-díjakat.