Két év alatt ráér megemelni a törzstőkét

Vágólapra másolva!
Új szabályok léptek hatályba márciusban a cégek számára, de a most megjelent átmeneti szabályozás szerint kapnak türelmi időt az átállásra. A kft.-knek hatszorosára nő a minimális törzstőke.
Vágólapra másolva!

Legfeljebb két év türelmi időt kapnak a gazdasági társaságok, közkereseti társaságok, alapítvány és egyesületek, hogy a március 15-től hatályos új polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseivel összhangba hozzák létesítő okirataikat - derül ki az igazságügyminisztérium átmeneti szabályaiból, amelyről a Napi Gazdaság írt.

Az egyik leghúsbavágóbb változás a korlátolt felelősségű társaságokat (kft.-k) érinti, nekik ugyanis törzstőkét kell emelniük, ha eddig csak a minimális tőkét fektették be. Az új Ptk. ugyanis 3 millió forintra emeli a minimumot az eddigi 500 ezer forintról. A már létező kft.-k két év türelmi időt kapnak, feltéve, hogy addig nem módosítják az alapító okiratukat. Az új kft. alapításakor, vagy az okirat módosításakor viszont már csak az új szabályok szerinti okiratot lehet elfogadni, vagyis 3 millióra kell emelni a törzstőkét.

A bt.-knek 2015. március 15-ig, a kft-knek és részvénytársaságoknak 2016. március 15-ig kell megfelelniük az új szabályoknak. A javaslat indoklása szerint 160-170 ezer céget érint a változás, ennyi olyan korlátolt felelősségű társaság van ugyanis, amely tőkéje jelenleg nem éri el a 3 milliót. Ha csak a Ptk.-változás miatt kell változtatni, akkor az eljárás illetékmentes, viszont az ügyvédi költségeket ekkor is állni kell.