Nyitva hagyja a Fed a pénzcsapot

Bernanke beszél, FED, USA
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybanki funkciókat betöltő Fed bejelentette, hogy a várakozásokkal szemben nem csökkentik a kötvényvásárlásaik mértékét. A havi 85 milliárd dolláros program kivezetéséhez több, a fenntartható növekedést alátámasztó makrogazdasági adatra lesz szükség. A kamatszint még huzamos ideig alacsony marad. A kötvényvásárlási programmal a Fed a gazdasági növekedés ütemét kívánja megerősíteni.
Vágólapra másolva!

Az élénkülés jelei ellenére nem változtat a politikáján az amerikai jegybanki funkciókat betöltő Fed, azaz nyitva hagyták a pénzcsapot. A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) kétnapos ülését követően szerdán bejelentette, hogy nem csökkenti a likviditásnövelő kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegét. Ezt azzal indokolták, hogy a gazdaság mérsékelt ütemben bővül, a munkanélküliség pedig még mindig magas.

A piacok a keretösszeg mérsékelt csökkentésére számítottak.

A kamatdöntő ülésen bejelentették, hogy 0,00-0,25 százalékos szinten tartják az irányadó kamatlábat, hangsúlyozva, hogy a kamatszint "még huzamos ideig" alacsony marad. A döntéshozók többsége még 2016-ra is 2,0 százalék alatti kamatlábra számít.

A FOMC szerint az ösztönző program kivezetésének megkezdéséhez több, a fenntartható növekedést alátámasztó makrogazdasági adatra lesz szüksége. A pénzügyi kondíciók szigorodása a jelenlegi helyzetben lassítaná a gazdasági növekedést - áll a közleményben. A FOMC a gazdasági növekedés mértékét "mérsékeltnek" nevezte. Az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését lefelé módosította a testület: a júniusi ülésen prognosztizált 2,3-2,6 százalék helyett 2,0-2,3 százalékra számít. A jövő évre vonatkozó előrejelzést még ennél is nagyobb mértékben csökkentette a testület: 3,0-3,5 százalékról 2,9-3,1 százalékra.

A kötvényvásárlási program havi 85 milliárd dolláros keretösszegének megtartásával a Fed a gazdasági növekedés ütemét kívánja megerősíteni. A program folytatásának, a keretösszeg emelésének, illetve kivezetésének ütemezése a gazdasági fellendülés mindenkori alakulásán múlik. A Fed nem változtatott a munkanélküliségre és az inflációra kitűzött küszöbértékeken. A testület szándéka szerint 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta felett és 2,5 százalékos infláció alatt még nem kezdi meg a kamatláb emelését.

Magyar támasz

A pénzcsap eddigi nyitva tartása az egész világgazdaság számára élénkítést hozott, így a magyar gazdaság számára is támaszt nyújtott. A kötvények vásárlásával a Fed biztonságosabbá tette a pénzpiacokat, azt garantálta, hogy még ha nagy bajt is érzékelne egy befektető, a Fed akkor is meg tudja vásárolni a papírját. A befektetők így kockázatosabb termékeket is szívesebben vásároltak, ezért a magyar pénzeszközök - így a forint is - keresettebbek lettek.

A Fed elnöke, Benjamin Bernanke Forrás: AFP/Getty Images/Win McNamee

Az állampapírpiac az elmúlt egy évben jól ment, a hozamok lejjebb kerültek, vagyis olcsóbbá vált a magyar állam finanszírozása. A 10 éves magyar államkötvényt például csak úgy vették meg a befektetők tavaly szeptemberben, hogy ha 7,3 százalék körüli hozamszintet kaptak cserébe, a Fed élénkítő programjának nagyban köszönhetően azonban májusra 5 százalék alá is került ez a hozam. A forint árfolyama ugyan ingadozott az elmúlt évben, járt 308 forintnál is az euró, de mégsem szállt el, ami részben a Fed-programnak is köszönhető. (Ugyanígy a görög, spanyol, ciprusi és más európai válságjelek is ritkultak, mert az elmúlt egy évben a befektetők kevésbé ódzkodtak a kockázatos befektetésektől.)

Az amerikai jegybank a szerdai bejelentéssel azt közölte, hogy még nem kezdi elengedni a piacok kezét. Ez rövid távon jól jön a forintnak és a magyar pénzpiacoknak, mivel így egy ideig még fennmarad a nemzetközi környezet mesterséges biztonsága.

Egy év csodafegyver

Az amerikai élénkítést azonban nem lehet a végtelenségig folytatni, mert az olcsó pénz hosszú távon az inflációt pörgeti fel, vagyis a Fednek egyensúlyoznia kellett a pénzcsap nyitva tartásával. Ha túl hirtelen vagy túl drasztikusan zárják le az élénkítést, az pánikot okozhatott volna a pénzpiacokon, újra hozamemelkedés és a hitelezés leállása járhatott volna vele. Ha túl sokáig marad az élénkítés, akkor egyre nagyobb eséllyel az infláció növekedését várták volna a cégek. Márpedig ha arra számítanak, hogy nőnek az árak, akkor megemelik a sajátjaikat - vagyis önbeteljesítő jóslatként tényleg nőni kezdenek az árak, megugrik az infláció. Az amerikai infláció eddig 1,5 százalékra emelkedett csak, azaz még belül van a Fed 2 százalékos célján.

A Fed két fő fegyverrel tud harcolni a válság ellen. Az elsődleges fegyver az alapkamat, amelyet azonban már 2008 végére teljes tárral bevetettek, azóta gyakorlatilag 0 százalékon tartják az irányadó rátát. Sőt, az ABC News szerint december óta már az a kommunikált terv, hogy addig marad a padlón a kamat, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem süllyed. Jelenleg 7,3 százalék a ráta, tehát egy ideig még marad a 0 százalék.

A másik fontos fegyver a kötvényvásárlás, amellyel a piaci folyamatokba tud beavatkozni a jegybank. 2008 novemberében és 2010 novemberében kétszer már bevetették ezt a fajta lazítást. Az USA 2008-2009-es válság utáni kilábalása azonban mindezek ellenére 2011-ben elakadt, ismét csökkenni kezdett a gazdaság kibocsátása, ezért a Fed 2012 szeptemberében úgy döntött, hogy 40 milliárd dollárral 85 milliárd dollárra emeli azt az összeget, amelyet részvények, kötvények vásárlására fordít.

A harmadik lazítási kör eredményei eddig impozánsak. A gazdaság a második negyedévben 2,5 százalékos növekedést mutatott, a munkanélküliség pedig 8,1 százalékról 7,3 százalékra csökkent. A piaci folyamatokra azonnal reagáló New York-i tőzsdén a Dow Jones részvényindex a 13-14 ezer pontos tartományból a 15-16 ezer pontos tartományba emelkedett. A Nasdaq Composite 24 az S&P-500 19, a DJIA-30 index pedig 18 százalékkal emelkedett az év eleje óta.

A Fed szerdai bejelentését az amerikai tőzsdeindexek lendületes erősödéssel nyugtázták, a bejelentés előtti értékükhöz képest mintegy egy százalék nyereségre tettek szert.