202,4 milliárd forintra bírságolták a J. P. Morgant

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően 920 millió dolláros bírságot kapott a J. P. Morgan Chase, az USA legtőkeerősebb bankja az amerikai és a brit pénzügyi hatóságoktól, amiért 2012 tavaszán londoni fiókuk kockázatos ügyleteivel nagyjából 6 milliárd dolláros veszteséget okozott, és rombolta a pénzpiacokba vetett bizalmat.
Vágólapra másolva!

Rájár a rúd mostanában a J. P. Morganre, néhány hónapja az Egyesült Államokban azért kapott bírságot a cég, mert bebizonyosodott: manipulálták a villamosenergia-árakat, most pedig a tavaly tavaszi londoni botrány kivizsgálásának első szakasza zárult le, ennek során pedig az amerikai és a brit pénzügyi ellenőrző hatóságok összesen 920 millió dollár, azaz nagyjából 202,4 milliárd forintnyi büntetést róttak ki a cégre.

A vizsgálat tárgyát azok az ügyletek képezték, melyek során a J. P. Morgan két londoni kereskedője gyors egymásutánban több olyan kockázatos ügyletet bonyolított le, melyek végül összesen többmilliárdos veszteséget eredményeztek. A két kereskedő ezekkel a tranzakciókkal próbálta elrejteni a korábbi származékos ügyletek által produkált veszteségeket, ezzel azonban csak súlyosbították a helyzetet. A bank most azért csak 920 millió dollárt fizet, mert sikerült megállapodniuk a felügyeletekkel. A két alkalmazott ellen indított büntetőeljárás ettől függetlenül folytatódik.

A hatalmas büntetés oka az, hogy a J. P. Morgan belső ellenőrzési mechanizmusainak ki kellett volna szűrniük a problémát, valamint hogy a bank a botrány kirobbanásának kezdetén téves tájékoztatást adott az ügyről, ezzel próbálva csökkenteni a cég felelősségét.