A bankok új adósmentést dolgoznak ki

Vágólapra másolva!
November elejéig átdolgozzák a bankok a devizahiteles-mentésre tett javaslatukat, mondja a bankszövetség főtitkára.
Vágólapra másolva!

Új adósmentő megoldáson dolgozik a bankszövetség - monda a Népszabadságnak Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára.

A szövetség elnöksége hétfőn arról tárgyalt, hogy a jegybank állásfoglalásának megfelelően át kell dolgozniuk az egyik javaslatuk megoldási irányát, illetve egyebek között a nehéz helyzetben lévő ügyfelekről is egyeztettek. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a devizahitelek problémája sokrétű, ezért nem a gyorsaság, hanem a hatásokat is figyelembe vevő optimális megoldás megtalálása a cél.

Arra a kérdésre, hogy mivel készülnek a bankárok november elsejére (a kormány addig szabott határidőt a bankszövetségnek, hogy dolgozza át az augusztus végére elkészített javaslatcsomagot) kijelentette: a reális célokhoz minden fél számára reális határidő kell. "A devizahitelezés hosszú időszakot ölel fel, nem várható el, hogy rövid idő alatt találjunk rá átfogó megoldást, a kialakult helyzetre nincs egyszerű megoldás, ha lenne, már megtaláltuk volna." Elmondása szerint a kormányzattal folyamatos az egyeztetés.

Leszögezte, hogy a bankok olyan megoldásban érdekeltek, amelyben az igazságosság, a méltányosság és a megfelelő teherviselés egy jól működő rendszert alkot, a potyautasokat, az ingatlanspekulánsokat pedig mindenképpen szeretnék kiszűrni a folyamatból.

Megerősítette a bankszövetség korábbi álláspontját, miszerint állami szerepvállalás nélkül nem tartják megoldhatónak a problémát. Több százezer szerződés átstrukturálását ugyan elvileg meg lehet tenni egyenként, de gyakorlatilag szerinte ez csak úgy oldható meg, ha jogszabály születik annak érdekében, hogy ne kelljen mindenkivel külön-külön megállapodni. Ugyancsak ezt indokolja, hogy olyan nagy állományról van szó, amelynek megmozgatása a jegybank nélkül zavarokat okozhat a pénzpiacok működésében, jelentősen gyengítheti a forintot.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt napok üzengetései után lát-e esélyt olyan megoldásra, amely a bankok számára is elfogadható, igennel válaszolt, megjegyezve, hogy piacgazdasági szükségszerűségnek tartja a helyzet normalizálódását.