Augusztus végére kell az új kód a pénztárgéphez

Vágólapra másolva!
Legkésőbb augusztus 31-ig minden érintett vállalkozásnak meg kell igényelnie az üzembe helyezési kódot - közölte az NGM.
Vágólapra másolva!

Szeptember elseje és 30-a között a NAV csak az üzembehelyezési kód meglétét vizsgálja. A kód megléte a pénztárgépcserére kötelezett adózó vásárlási szándékát fejezi ki, emellett azonban fontos, hogy az érintett a piacon a pénztárgépkínálat tekintetében folyamatosan tájékozódjon. Az átállás ellenőrzésének második fázisa a pénztárgép megléte vagy annak hiányában a megrendelések igazolása.

Az adóhivatal egyfajta türelmi időt ad a zökkenőmentes átmenethez, és ennek megfelelően kezeli szeptember 30-ig a pénztárgépcserét. Tehát legkésőbb augusztus 31-ig minden érintett vállalkozásnak meg kell igényelnie az üzembehelyezési kódot, viszont a megrendeléseket csak szeptember 30-át követően vizsgálja a NAV. Szeptember áll rendelkezésre, hogy mindenki informálódjon és az igényeinek megfelelő pénztárgépet megtalálja és megrendelje.

Ha a pénztárgépcserével érintett vállalkozó ezen időszakot követően még mindig nem rendelkezik online adatkapcsolatra képes pénztárgéppel, és annak megrendelését sem tudja hitelt érdemlően igazolni, abban az esetben számíthat bírságra.