Megtáltosodott a forint

Vágólapra másolva!
Pezsgőt bontottak a befektetők a Fed tegnapi döntése után, mely érintetlenül hagyta a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programot. Az amerikai jegybank továbbra is ellátja kellő mennyiségű pénzzel a piacokat, aminek hatására a tőzsdék szárnyalni, a dollár gyengülni kezdett. Ebbe a sorba illik bele a forint ma reggeli jelentős erősödése is a 295-ös szint alá.
Vágólapra másolva!

Esze ágában sincs még a Fed-nek visszafogni a piacokat egyre magasabbra lökő pénznyomtatását, hiszen még nem látnak elég bizonyítékot arra, hogy a gazdaság egyedül is meg tud majd állni a lábán. Korábban is hallottunk már ilyet Ben Bernankétól, most viszont a befektetők már arra számítottak, hogy a jegybank szép lassan megkezdi az eszközvásárlások ütemének mérséklését.

Ehhez képest tehát nagy volt a meglepetés, a bejelentésre a részvénypiacok és az arany emelkedni, a dollár pedig gyengülni kezdett. A pénzcsapok elzárása miatt korábban szenvedő feltörekvő piaci eszközök is magukhoz tértek, és a forint árfolyama is jól reagált az eseményekre. Az euróval szemben a 295-ös szint alá erősödött az árfolyam, így már a július közepi csúcsoknál járunk.

Forrás: Investor.hu

A forint nemcsak ma reggel, hanem már az elmúlt napokban is erős képet festett, a kidolgozás alatt álló devizahiteles csomag miatti félelmek úgy tűnik már nem nyomasztják a piacot. Pontosabban a jó hírek, a fokozódó kockázatvállalási kedv felülírják annak hatásait.

Míg korábban a 300-as szint törésével sokan a 310-es magasságokat vizionálták (beleértve magunkat is), a forint nagy hátraarcra volt képes, talán részben pont a nagyfokú pesszimizmus miatt. Az emelkedő trendvonal, az 50 napos mozgóátlag, és most még a 200 napos mozgóátlag sem igazán tudta útját állni az árfolyamnak, vagyis technikailag nézve a fontosabb támaszokat könnyen magunk mögött tudhatjuk.

Forrás: Investor.hu

Érdekes egyébként rápillantani arra a grafikonra, ami a forint és az amerikai S&P 500 index mozgását ábrázolja. Ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy az elmúlt két hónapban a forint úgy mozgott, ahogy a befektetői hangulat éppen fütyült. Amikor a részvénypiacok csökkentek, a forint árfolyama is gyengült, az elmúlt hetek tőzsdei ralija viszont hozzánk is vevőket tudott csalni. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy ha a Fed rali tartós tud maradni, az még a forint piacán is hozhat erősödési hullámokat (persze ha azt előre nem látható magyarspecifikus tényezők nem írják majd felül).