Múlik a jókedv, gyengül a forint

Vágólapra másolva!
Jól indította a napot a forint, de késő délutánra igencsak megromlott a hangulat a hazai fizetőeszköz piacán. A 200 napos mozgóátlagról fordulva ismét a 297-es szintet ostromolja az euró-forint. A magyar tőzsde sem volt ma túl erős, hiszen a régiós és a nyugat-európai indexekhez képest is lemaradók voltunk, ráadásul a délelőtti kötvényaukciónk sem lett túl fényes. 
Vágólapra másolva!

Hiába indult jó hangulatban a mai kereskedés, és hiába erősödött a 298-as szint közeléből 294,5 környékéig a forint az euróval szemben egy fél nap leforgása, késő délután ismét gyengülésbe kezdett a hazai fizetőeszköz.

A forint az euróval szemben jelenleg 297 körül mozog, míg a dollár ellenében 219 fölött mozog az árfolyam.

EURHUF grafikon

Forrás: Investor.hu

Egyrészt a magyar piac alulteljesítő volt annak ellenére, hogy a világ többi részén komoly megugrásokat lehetett látni a tőzsdéken is, másrészt az Államadósság Kezelő Központ mai kötvényaukciója is meglehetősen gyengére sikerült. A tervezetthez képest kevesebb hároméves és tízenötéves kötvényt adott el az ÁKK, igaz a legutóbbi kibocsátáshoz képest csökkent az aukciós hozam.

Forrás: Investor.hu

A 200 napos mozgóátlagról fordul a forint

A forint hullámzásában az elmúlt hónapokban az amerikai jegybank akciói egyébként is komoly szerepet játszottak, a Fed pénznyomtatásával kapcsolatos remények és félelmek vezette amerikai S&P500 index és a forint látványosan együttmozgott az elmúlt fél évben. A korreláció nem tökéletes természetesen, de az irányok nagyon árulkodók.

Forrás: Investor.hu

A Fed tegnapi váratlan bejelentése okozta mai nagy erősödés viszont elhalt a 200 napos mozgóátlagon. A hirtelen jött eufória gyorsan alább hagyott (hasonlóan más piacokhoz), és visszatért az árfolyam a fontos támasza fölé. Ez rövid távon óvatosságra intő jel, ha így marad a mai gyertya, az rövid távú fordulatra utaló kalapács alakzatot jelentene.

Ha mégis tudná folytatni lefelé az útját az árfolyam, akkor leginkább a 290-292 körüli korábbi mélypontok szintje nyújthat támaszt. Ha idáig eljutna a forint, az azt jelentené, hogy sikerült tartósan is a 200 napos mozgóátlaga alá kerülni, amire tavaly december óta nem volt példa (idén júniusban csak egy pár napos fals letörés erejéig tudott itt megmaradni a forint).

Felfelé is korlátos lehet a forint mozgástere, hiszen a hét elején megtörte az emelkedő (azaz a gyengülés irányába) mutató trendjét, és öles léptekkel törte le az 50 napos mozgóátlagot is. Ezzel lényegében semmissé tette a május óta épült emelkedő háromszöget, amiből sokan arra számítottak, felfelé törhet ki az árfolyam. Egyelőre a háromszög felső szára 300-302 forint körül továbbra is masszív ellenállásnak számít.

EURHUF napi grafikon

Forrás: Investor.hu

Hasonló képet fest a heti grafikon is, egy hosszú távú csökkenő trendvonalról kanyarodott le a forint az elmúlt hetekben. A nagy szűkülő alakzat alsó szára szintén a 290-292 körüli szinten húzódik. Itt ráadásul több korábbi mélypont és csúcspont is erősíti a támaszt. Ennek letörése egyfelől nagy fegyvertény lenne, másfelől viszont épp emiatt egyelőre kicsi esélyt adunk neki.

EURHUF heti grafikon

Forrás: Investor.hu