Nem értik a Fed döntését a szakértők

Vágólapra másolva!
Többnyire megdöbbenéssel fogadták az elemzők, hogy a Fed nem módosított eszközvásárlási programjának ütemén. A szakértők szerint nem szerencsés a lépés elmaradása, mivel növeli a bizonytalanságot a piacon, csökkenti a jegybank hitelességét, és végső soron növeli a heves árfolyammozgások lehetőségét a tőzsdéken. Az elemzők szinte egyöntetűen állítják, hogy a Fed-nek csökkentenie kellett volna, mivel a piac már elfogadta annak a lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő. Számos elemző ezt a szót használta, amikor arról kérdezték, hogy mit gondol a Fed pénznyomdájának zavartalan további üzemeléséről. Mint ismert, az amerikai jegybank nem módosított a QE3 program néven futó eszközvásárlási programján a tegnap véget ért kétnapos kamatdöntő ülése során, pedig a piac egy óvatos, 10-15 milliárd dolláros csökkentésre számított.

Így továbbra is nagy a bizonytalanság a befektetők körében, hogy a Fed mikor fogja csökkenteni a program keretösszegét. Erre már csak az idén hátralévő két kamatdöntő ülés után lesz lehetősége, melyek októberben és decemberben esedékesek. Azonban az októberi ülést követően Bernanke nem fog sajtótájékoztatót tartani, ami csökkenti a "tapírozás" (kötvényvásárlások ütemének csökkentése) esélyét, mivel az ilyen nagy horderejű döntések esetében a piac magyarázatot vár (bár enélkül is megoldható a vásárlások csökkentése).

Néhány szakértő szerint koránt sem szerencsés a sajtóban csak "tapírozásként" emlegetett lépés elmaradása, mivel növeli a bizonytalanságot a piacon. Drew Matus, az UBS elemzője szerint a döntés nem segíti a jegybank hitelességének növekedését, és a piac a jövőben kevésbé fogja elhinni a Fed iránymutatásait, ami csökkenti a monetáris politika hatékonyságát. A bizonytalanság pedig árt a részvénypiacoknak.

Hasonlóan vélekedik Robert Brusca, a FAO vezető közgazdásza is, aki szerint a Fed-nek lépnie kellett volna. Brusca úgy véli, hogy a Fed hatásosan "adagolta" a piacnak a program csökkentésének lehetőségét, majd amikor a befektetők végre elfogadták azt, a jegybank váratlanul hátralépett. Ez rendkívül félrevezető, és nem segíti a monetáris politika hitelességét. "A hitegetés helyett miért nem jelentették ki, hogy a makrogazdasági kondíciók még nem megfelelőek a csökkentés megkezdéséhez, és így jelentéktelen annak elindításának esélye?" - teszi fel a kérdést Brusca.

Doug Cote, az ING vezető befektetési stratégája szerint a jegybank egyszerűen nem teheti azt meg, hogy az orránál fogva vezeti a piacokat, majd teljesen máshogy cselekszik, mint amit kommunikál.

Paul Ashworth, a Capital Economics vezető közgazdásza szerint a közeljövőben nőhet a volatilitás a piacokon, tehát heves ármozgásokra lehet felkészülni, mivel a Fed kommunikációjának zavarosabb lesz az értelmezése, amire nagyobb vételekkel, eladásokkal reagálhatnak majd a befektetők.

Számos befektető pedig szintén a volatilitás növekedésére számít, melyben a továbbra is a piacra ömlő óriási likviditás fog szerepet játszani. A várakozások szerint ez még jó darabig fenn maradhat, mivel a Fed elnöki székébe legesélyesebbnek tartott Janet Yellen-t kifejezetten stimuluspárti jegybankárnak tartják.