Nem megy az osztrák trafikbiznisz

2013.09.19. 09:05

120 trafiknak ajánlják fel a bezárás lehetőségét a következő hónapokban Alsó-Ausztriában, mert nagyon alacsony szintre csökkent az elérhető bevétel.

Alsó-Ausztriában a dohánytermékek forgalmazására jogosult trafikok száma jelenleg 1400 körül van, a rendszer hasonló a magyarhoz, az üzleteket állami monopólium alapján engedélyeztetik.

A következő 12 hónapban azonban majdnem minden tizedik trafik bezárását kezdeményezik majd, mert egyszerűen elfogyott az üzletek bevétele - írja az Austrian Times. A magas adók miatt a profit egyébként sem nagy a dohányon, a legfőbb problémát azonban az egyéb bevételek elapadása jelenti.

A sorsjegy- és lottószelvény-árusítást a benzinkutak és a postahivatalok happolták el, újságot, nyomtatott magazinokat pedig egyre kevesebb osztrák olvas, a forgalom e területen is esik.

Az állam a legrosszabbul teljesítő 120 trafik tulajdonosának most felajánlja a bezárás lehetőségét, cserébe az egyszeri "prémiumért", amelynek összege akár 40 ezer euró is lehet.

Josef Prischl, a dohányboltosok tömörülésének alelnöke nem tudja megjósolni, hogy hányan élnek majd az állam ajánlatával, szerinte akár 50 üzlet is bezárhat hamarosan.