Veszik az OTP-t, húzzák a Mol-t

Vágólapra másolva!
Nem csak az OTP, hanem a Mol részvényesek is örülhetnek a Fed tegnapi bejelentéseinek, a két nagyobb papír ugyanis 1,3-1,7 százalékos pluszban áll a nyitást követő percekben. A forint szintén parádésan szerepel tegnap délután óta, máe a 295-ö szint alatt is járt. Európában a hangulat nagyjából hasonló mint a BÉT-en, a DAX a 8750 pontos szintet ostromolja, folytatva ezzel az újabb történelmi csúcsok elérését.
Vágólapra másolva!

Megindult a magyar tőzsde

Remek hangulatban indult ma a kereskedés a BÉT-en, ami elsősorban a Fed bejelentéseinek köszönhető. A BUX 1,2 százalékos pluszban kezdte a napot, amivel az egyik legjobban teljesítő indexnek számít Európában. Ebben annak is szerepe lehet, hogy az index meglehetősen lemaradónak számított tegnap. Egyedült a WIG20 több mint 2,2 százalékos pluszával nem tud mit kezdeni a magyar piac.

Forrás: Origo

1,7 százalékos pluszban áll az OTP annak ellenére, hogy a Goldman Sachs elemzője Visszavágta a részvényre vonatkozó célárát. Az elemző a bankpapírhoz továbbra is semleges ajánlást rendel. A Goldman a korábbi 5850 forintos árat módosította 5000 forintra, ami egyébként még így is 13 százalékkal magasabb a tegnapi záróárnál.

Az OTP-vel kapcsolatos további hír, hogy a montenegrói Vektra Jakic fafeldolgozó üzem azért követel 80 millió eurós kártérítést az OTP-től, mert a bank csődeljárást kezdeményezett a cég ellen, révén az nem fizette vissza 2007-ben kapott 77 millió eurós kölcsönét- írja az Origo.hu. A társaság tulajdonosa az egyik leggazdagabb montenegrói, aki állítólag igen szoros kapcsolatokat ápol a nagy befolyással rendelkező kormányfővel.

A többi nagyobb papír is 0,6-1,3 százalékos pluszban áll, legjobb a Mol szerepel, ahol lényegében sikeres volt az olajipari cég és a horvát kormány képviselőinek első találkozója az INA ügyében, mivel sikerült megegyezni a jövőbeli tárgyalások menetéről és módjáról. Ezek szerint a felek havonta fognak találkozni. Aulteljesítőnek számítanak viszont a gyógyszergyártók, a tegnap legjobban teljesítő Egis csak 0,6 százalékos pluszban jár.

Forrás: Origo

Továbbra is bízik hazánk növekedésében a Bank of America, ugyanis az elemzőház megerősítette, hogy 2,6 százalékos GDP-bővülés elé néz jövőre hazánk. Szakértői szerint most már a költségvetés és a monetáris politika is a növekedésre összpontosít.

Optimális esetben csak október közepén tud majd hazánk újból dollárkötvény kibocsátani, igaz az is elképzelhető, hogy csak november végén kerül sor a tranzakcióra - írja a Magyar Hírlap Borbély László Andrásra, az ÁKK vezérigazgató-helyettesére hivatkozva. A napokban a Bloomberg arról számolt be, hogy hazánk 5 milliárd dollár értékű forrást vonhat be.

Komoly erősödésen ment keresztül a forint az elmúlt órákban, az euróval szembeni árfolyama a 295-ös szint alá is benézett, bárjelenleg valamivel 296 felett alakulnak a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Európa-szerte az optimizmus az úr

Kiválóan kezdték a napot a nyugat-európai tőzsdék, a német DAX 1,2 százalékos erősödésével már a 8750 pontos szintet ostromolja. Valamennyi tőzsdén 1 százalék feletti pluszok mutatkoznak.

Forrás: Origo

Figyelmeztette a Standard and Poor's minősítő Portugáliát, mivel szerintük az ország egy újabb segélycsomag felé araszol. Negatívra változtatta az országra vonatkozó kilátásokat az S&P, így újabb leminősítés várhat a portugálokra. Az elmúlt hetekben 6,3 százalék környékéről 7,1 százalék fölé emelkedett a 10 éves kötvényhozam.

A Dongfeng Motor és a Peugeot tárgyalásokat folytat a Bloomberg értesülései szerint. A kínai autógyártó részesedést szerezhet Európa második legnagyobb autógyártójában. A Peugeot család 25,5 százalékos pakkjából kaphatnak, ami miatt elveszíthetik az irányítást a cég felett.