A Richter a magyar tőzsde büszkesége

Vágólapra másolva!
Csak a Richter képes emelkedésre a fontosabb magyar részvények közül, miközben általánosan gyengén teljesít a BUX és az OTP is 1,8 százalékos mínuszban jár. Ráadásul a forint is gyengélkedik a rossz nemzetközi hangulatban, ismét 298 fölött járnak a jegyzések az euróval szemben. Bár valamelyest sikerült javítani a piacoknak a reggeli mínuszokhoz képest Nyugat-Európában, egyelőre még aligha beszélhetünk nagy változásról, ráadásul a nap második felében sem sok az esélye egy nagyobb emelkedésnek.
Vágólapra másolva!

Ismét lemaradtunk

Nincs nagy formában ma a magyar tőzsde, a BUX 0,9 százalékos mínuszban jár, alulteljesítve ezzel a fontosabb régiós tőzsdéket is, ráadásul a forgalom sem túl acélos, alig 2,5 milliárd forintos.

Forrás: Origo

A nagypbb papírok közül főleg az OTP-nél látható eladói nyomás, a bankpapír már a 4300 forint közelébe esett vissza. A céggel kapcsolatos hír, hogy nagy tételben vásárolt tegnap OPUS kötvényeket az OTP igazgatóságának alelnöke, dr. Pongrácz Antal. Összesen 2180 darabot szerzett meg a vezető 65,5 százalékos árfolyamon az 1000 eurós névértékkel bíró kötvényekből, vagyis 423 millió forintot költött az értékpapírokra.

Közben az Egis 2,4 százalékos mínuszban jár az elmúlt napok jó teljesítménye után, így némileg korrekcióként értékelhető a gyengélkedés. A többi papír közül a Richter viszont jól szerepel, 0,3 százalékos pluszával felülteljesítő a blue-chipek között.

Forrás: Origo

18 forintot emelkedett a 6,2 százalékos pluszban járó PannErgy, egy kedvező hírre. A PannErgy leánya, a Kuala Kft. az Új Széchényi Terv keretein belül meghirdetett KEOP program keretein belül ugyanis 1 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A reggeli óráktól kezdve szenved a forint, az euróval szembeni árfolyama már 298,6 közelébe esett vissza, holott pár napja még a 295 alá is beszúrt a devizaárfolyam.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Enyhe pluszok a tőzsdéken

Valamelyest magukhoz tértek a főbb nyugat-európai piacok a déli órákra, ám 0,1-0,2 százalékos emelkedésnél többre nem futja. Az olasz tőzsde pedig egyelőre még a negatív tartományban áll, 0,1 százalékot veszített értékéből a FTSEMIB.

Forrás: Origo

6 százalékot szakadt az Adidas árfolyama a nyitás utáni percekben, mivel a gyártó visszavágta az idei profitvárakozásait a világ második legnagyobb sportszergyártója, az Adidas. A német cég közlése szerint már csak 820-850 millió euró közötti lehet idén a nettó nyereségük, holott korábban még 890-920 millió eurós profitot vártak.

2 százalékos mínuszban az RWE, mivel sokkal kevesebbet fizetne tulajdonosainak a következő évben a német energiaipari óriás. A társaság felére vágná vissza kifizetett osztalékát, mivel folyamatosan romlik a hagyományos energiatermelésen elérhető árrés, és a jövőben is nehéz körülményekkel kell majd szembenéznie a vállalatnak.

Megtört a Volkswagen lendülete, mióta a német Manager Magazin megszellőztette, hogy a legnagyobb európai autógyártó állítólag nem tudja teljesíteni 2015-ös célkitűzéseit. Ezt követően hiába védekezett a társaság, hogy szó sincs a tervek módosításárók, az árfolyam mégsem tért vissza az addig megszokott kerékvágásba.