Félmilliárdba is kerülhet a rossz IT-biztonság

Vágólapra másolva!
A magyarországi vállalatok mindössze 13 százaléka rendelkezik teljesen kidolgozott vállalati, mobil eszközöket érintő biztonsági szabályzattal egy friss felmérés adatai szerint. Igen, ez nagyon kevés.
Vágólapra másolva!

A magyar nagyvállalatok átlagosan átszámítva 138 millió forintot, míg a kis-és középvállalatok 12 millió forintot fizetnek egy-egy súlyosabb informatikai biztonsági incidens során a Kaspersky Lab és a B2B International 2013-as „Globális vállalati informatika biztonsági kockázatok” című felmérése szerint. Egy sikeres célzott támadás a közvetlen anyagi károkat, valamint a járulékos költségeket is beleértve akár 528 millió forintba is kerülhet egy nagyvállalatnak.

Ennek fényében talán meglepő, hogy a magyar döntéshozók 71 százaléka úgy véli: nincs elég idő és anyagi forrás arra, hogy fejlettebb informatikai biztonságpolitikát vezessenek be, a hazai vállalatok több mint negyede pedig még mindig nem tartja fontosnak az informatikai biztonság kérdését.

A tanulmány szerint a magyarországi vállalatok mindössze 13 százaléka rendelkezik teljesen kidolgozott vállalati, mobil eszközöket érintő biztonsági szabályzattal, miközben a mobil eszközök számával az ezeket érintő informatikai biztonsági incidensek is egyre gyakoribbak lesznek.

A hazai vállalatok fele érzi úgy, hogy egy jól szervezett, szisztematikus folyamatra van szükség, hogy foglalkozni tudjanak a vállalatukat érintő kiberfenyegetésekkel.

A Kaspersky Lab felmérése szerint a magyarországi vállalatok 90 százalékát érte már legalább egyszer külső informatikai incidens, a nem megfelő informatikai infrastruktúrának köszönhetően. Valamint további 80 százalék számolt be arról, hogy találkozott már belső eredetű problémával az elmúlt 12 hónapban. Ezek az incidensek valós pénzügyi és reputációs károkat okoznak, amelyeknek mértéke számottevően meghaladja a befektetett költségek értékét.

A felmérés rávilágít arra, hogy a magyar vállalatok 13 százalék tapasztalt már adatszivárgást az elmúlt 12 hónapban, amely duplája a globálisan mért 6 százalékos aránynak. Az eltérés egyik nyilvánvaló oka, hogy a munkavállalók egyazon mobil eszközön egyszerre tárolják személyes illetve vállalati adataikat, amelynek használata valóban kényelmes, de rengeteg potenciális veszélyt rejt magában.

A megfelelő vállalati informatikai biztonságpolitika jelentősen csökkentheti a vállalati környezetbe integrált mobil eszközök kockázatait. Azonban a vállalatoknak közel fele nem rendelkezik ilyen minőségű biztonságpolitikával.