Gyengélkedik a forint

Vágólapra másolva!
Nincs jó formában ma a forint, mivel az euróval szembeni árfolyama messze eltávolodva csütörtökön ütött kéthónapos csúcsától már a 299-es szint közelében mozog. A Fed pénzpumpájának változatlan üzemelése miatt kialakult tegnapi jókedv már a múlté, a régiós tőzsdék is eladói nyomás alatt állnak, ami a régiós devizákat is magával rántja.
Vágólapra másolva!

Ma már nyoma sincs annak a vételi erőnek, ami a forintot tegnap kéthónapos csúcsára repítette az euróval szemben. A magyar fizetőeszköz ugyanis gyengülni kezdett, és már a 298-as szint fölött mozog az árfolyama, egyre közelebb kerülve a 299-es szinthez. Ennek lehetséges oka, hogy a részvénypiacokon is eltűnt a jókedv, amit még a szerdai Fed-döntés váltott ki, nevezetesen, hogy az amerikai jegybank nem változtatott eszközvásárlási programján.

Így a forinttal együtt a magyar tőzsde is gyengélkedik ma, miközben a régió többi részvénypiaca is eladói nyomás alatt áll. Fontosabb makroadat pedig nem várható, ami vissza tudná fordítani a forintot a déli irányba, így talán csak a hangulat megváltozásában reménykedhetnek a forintbefektetők. A magyar deviza a dollárral szemben szintén távolodik három hónapos csúcsától, és már a 220-as szint fölött mozog az árfolyama, míg egy svájci frankért már 242,6 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

A régióban a román lej kivételével az összes főbb deviza gyengül az euróval szemben, tehát a forint mellett a cseh korona és a lengyel zloty is veszít értékéből. Ez azt mutatja, hogy a forint gyengélkedése mögött nem elsősorban magyar tényezők állnak, hanem az általános nemzetközi befektetői hangulat változása miatt következett be a forint esése.

Forrás: Origo

A forint technikai képét megvizsgálva jól látható, hogy a 200 napos mozgóátlag, és egy (forint szempontjából) ellenállásszint együtter erővel állta útját a magyar deviza erősödésének. A forint nem tudta áttörni ezt az ellenállást, így visszapattant, és már az 50 napos mozgóátlagot is elhagyta az árfolyam. A gyengülést a lélektani 300-as szint, és egy emelkedő trendvonal álílthatja meg.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo