Nagyon szenved a német energiaszolgáltató

Vágólapra másolva!
Sokkal kevesebbet fizetne tulajdonosainak a következő évben a német energiaipari óriás, az RWE. A társaság felére vágná vissza kifizetett osztalékát, mivel folyamatosan romlik a hagyományos energiatermelésen elérhető árrés, és a jövőben is nehéz körülményekkel kell majd szembenéznie a vállalatnak.
Vágólapra másolva!

Németország energiaipari óriása, az RWE elég elkeserítő meglepetéssel szolgált tegnap a befektetőinek, ugyanis a jövő évre vonatkozóan csak fele akkora osztalékot fog fizetni a cég, mint az idén, ha elfogadják a menedzsment javaslatait. Ráadásul a jövőben az osztalékra fordítható összegből is csak kisebb részt fizetne majd a vállalat, miután folyamatosan szűkül az energiaszolgáltatáson elérhető árrés.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ugyanis Európában csökken az áramkereslet, ráadásul az alternatív energiatermelés az áramárak csökkenéséhez is vezetett, erodálva a gáz- és szénerőművek marginjait. A hagyományos energiatermelésből származó működési profit 62 százalékkal zuhant az idei első félévben, ennek hatására is az RWE augusztusban jelentette be, hogy 3100 megawatt energiát előállító erőművet fog bezárni Németországban és Hollandiában, ami észak-európai kapacitásainak 7 százalékát teszi ki.

A hagyományos energiatermelés profit kilátásai is folyamatosan romlanak, ahogyan Németországban egyre nagyobb mértékben állnak át a megújuló energiatermelésre. Az RWE, de legnagyobb vetélytársa az E.ON is költségcsökkentésekkel és eszközeladásokkal reagált arra, hogy Angela Merkel még korábban kijelentette, Németországban az összes atomerőművet be kell zárni 2022-re.

Bár az RWE augusztusi jelentésében megerősítette idei évre vonatkozó várakozásait, az osztalékcsökkentés és a gyenge környezet is azt sugallja, hogy a jövőben sem lesz könnyű helyzetben a cég.

Az RWE részvényei a bejelentésre 2 százalék közeli mínuszban vannak a mai kereskedésben, míg idén eddig összesen közel 20 százalékot veszítettek értékükből, úgy hogy közben a német DAX index 14 százalékkal került feljebb.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu