Kilencezer bukott devizahiteles lakása az államé

Vágólapra másolva!
Már 9 ezer lakás van a Nemzeti Eszközkezelőnél, amelynek a devizahitelüket fizetni nem képes adósok ajánlhatják fel ingatlanukat. Év végén már 15 ezer lakás lesz az államé, ezeket bérelheti a volt tulajdonosuk igen baráti árért.
Vágólapra másolva!

Már több mint 9 ezer lakást ajánlottak fel a bankok szeptember közepéig a Nemzeti Eszközkezelőnek, és az év végéig várhatóan még további 4 ezret - írja a Magyar Nemzet az eszközkezelőre hivatkozva. Így valószínűleg megközelíti az idénre megszabott 15 ezres darabszámot az eszközkezelő által átvett lakások száma.

A statisztikák szerint a felajánlott lakóingatlanok többsége családi ház, kisebb része lakás, jellemzően Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Arányaiban jobban érintettek a keleti megyék, illetve a kis települések.

Az eszközkezelő alapesetben a devizahitelüket fizetni nem tudók lakását veszi át, majd bérbe adja a korábbi tulajdonosnak. A társaság az ingatlanokat a forgalmi érték 35-55 százalékán veszi meg, a bérlők átlagosan 8500 forint havi bért fizetnek, és a volt tulajdonosoknak öt évük van arra, hogy visszavásárolják az ingatlant.