Kis híján beszakadt a magyar tőzsde

Vágólapra másolva!
Pocsék teljesítményt mutatott ma a magyar tőzsde, folyamatosan csökkentek napközben az árfolyamok. Csak a zárásra sikerült valamelyest feljebb húzni a piacot, de az OTP így is közel 3 százalékot esett ma. A forint sem bírta a strapát, már majdnem 300 fölé is eljutottak a jegyzések, ám innen valamelyest sikerült erősödni az euróval szemben.Közben a nemzetközi piacokon szinte teljesen elmúlt a szerdai optimizmus, hiszen ismét nőtt annak az esélye, hogy októberben elkezdődik a Fed eszközvásárlási programjának mérséklése. Ráadásul a hétvégén Németországban választások lesznek, így a befektetők minden bizonnyal kivárnak a vételekkel.
Vágólapra másolva!

Zárásra javult csak a helyzet

Nagyot rántottak a magyar piacon nap végére, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy pluszban zárjon a BUX. A magyar tőzsdeindex 1,2 százalékos visszaesést hozott össze nap végére, a cseh PX viszont még rosszabbul szerepelt, és 2,2 százalékos mínuszban zárt.

Forrás: Origo

A blue-chipek közül a Richter volt ma a legerősebb, de a Mol is viszonylag jól teljesített 0,3 százalékos mínuszával. A nagy vesztesek a Magyar Telekom-Egis-OTP hármasa voltak, utóbbi napközben 3 százalékos mínuszban is járt, és csak zárásra sikerült valamelyest feljebb kapaszkodnia.

Forrás: Origo

Az OTP-t az sem segítette, hogy nagy tételben vásárolt tegnap OPUS kötvényeket az OTP igazgatóságának alelnöke, dr. Pongrácz Antal. Összesen 2180 darabot szerzett meg a vezető 65,5 százalékos árfolyamon az 1000 eurós névértékkel bíró kötvényekből, vagyis 423 millió forintot költött az értékpapírokra.

Háromszor egy milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyertek el a PannErgy leányai az Új Széchényi Tervben meghirdetett KEOP program keretein belül. Az összegen a már végső fázisban lévő miskolci projekt, illetve a soron következő győri projektek osztozhatnak egyenlő mértékben.

Távozik a MagyarTelekom Csoport felsővezetéséből Budafoki Róbert, aki a vállalat szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese és a T-Systems Magyarország vezérigazgatója volt. A pozícióját Rékasi Tibor, a T-Systems jelenlegi értékesítési vezérigazgató-helyettese veszi át.

A forint nincs igazán jó formában ma, az euróval szemben jelenleg 298,4-nél jár az árfolyama, igaz ugyanakkor, hogy napközben már meredeken elindult 300 felé is.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Iránytalanság lett úrrá az európai piacokon

Nem volt irány az európai piacokon a nap második felében, a főbb indexek stagnáltak. Ennek hátterében az is állhat, hogy a hétvégén választásokat tartanak Németországban, a kérdés, hogy Angela Merkel megnyeri-e a választásokat. Sokak szerint az eurózóna szempontjából előnyös lenne, ha a jelenlegi kancellár vezethetné majd a kormányt.

Forrás: Origo

Megszenvedte a profit warningot az Adidas papírja, amely 6 százalékos mínuszt hozott ma össze a német tőzsdén. A német cég közlése szerint már csak 820-850 millió euró közötti lehet idén a nettó nyereségük, holott korábban még 890-920 millió eurós profitot vártak.

2 százalékos mínuszban az RWE, mivel sokkal kevesebbet fizetne tulajdonosainak a következő évben a német energiaipari óriás. A társaság felére vágná vissza kifizetett osztalékát, mivel folyamatosan romlik a hagyományos energiatermelésen elérhető árrés, és a jövőben is nehéz körülményekkel kell majd szembenéznie a vállalatnak.

Megtört a Volkswagen lendülete, mióta a német Manager Magazin megszellőztette, hogy a legnagyobb európai autógyártó állítólag nem tudja teljesíteni 2015-ös célkitűzéseit. Ezt követően hiába védekezett a társaság, hogy szó sincs a tervek módosításárók, az árfolyam mégsem tért vissza az addig megszokott kerékvágásba.

Rosszul zárul a hét az USA-ban

0,1 százalékos mínuszban járnak a piacok a nyitás után. Ide kapcsolódó, hogy James Bullard, St. Louis-i Fed elnök szerint októberben már lehet szó a "tapírozásról", így megerősítette, amit Ben Bernanke is elmondott a héten, miszerint a makrogazdasági adatok függvénye az, hogy csökkent-e a kötvényvásárlások ütemén a Fed, vagy sem.

Forrás: Origo

A mai naptól lehet megvenni az Apple új okostelefonjait, így mindenképpen érdekes hírek érkezhetnek a céggel kapcsolatban. Az elemzői becslések az első hétvégi értékesítésre vonatkozóan 5 és 7,75 millió között szóródnak. A Wedge Partners elemzője szerint 5 millió alatti szám rendkívül negatív lenne, míg 6 millió fölötti már felhajtólag hathat. A tavaly megjelent iPhone-ból 5 millió darab fogyott az első hétvégén.

29 dollárról 53 dollárra emelte a Facebookra vonatkozó célárát a Cowen Research. Az elemző szerint a közösségi oldal a második negyedévben elért erős teljesítmény fenntartható hosszabb távon is. 0,8 százalékos pluszban áll ma a Facebook.