Vágólapra másolva!
Nem kezdi fényesen a hét utolsó kereskedési napján a magyar tőzsde, valamennyi nagyobb részvény árfolyama ugyanis visszaesésben található. A forint szintén gyengült az euróhoz képest, már ismét a 298-as szint közelében alakulnak a jegyzések. Általánosságban azonban a régióban, és a nyugat-európai piacokon sincs jó hangulat, hiszen a befektetők inkább realizálják a Fed váratlan döntése következtében kialakuló profitokat.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: A tőzsdék lefulladtak, a Tesla viszont szárnyal
Vágólapra másolva!

Elmaradt a reggeli kávé a BÉT-en

Nem kezdi jó a napot a magyar tőzsde a gyengébb nemzetközi hangulatban, 0,5 százalékos mínuszban áll a BUX Index. Ezzel a régiós piacokhoz képest azért annyira nem áll rosszul a magyar piac, mivel a cseh PX 0,7 százalékos visszaeséssel kezdett.

Forrás: Origo

Nagy tételben vásárolt tegnap OPUS kötvényeket az OTP igazgatóságának alelnöke, dr. Pongrácz Antal. Összesen 2180 darabot szerzett meg a vezető 65,5 százalékos árfolyamon az 1000 eurós névértékkel bíró kötvényekből. Az OTP a hírre nem is reagált jól, 0,7 százalékos visszaesésben van a nyitás után.

A többi nagyobb papír sem szerepel valami fényesen, a Mol 0,1, a MagyarTelekom pedig 0,3 százalékos mínuszban jár. A mai CECE index átsúlyozás miatt a Richter sem áll túl jól, míg az Egis eddig a nap vesztese 1,4 százalékos mínuszával.

Forrás: Origo

Fórumot indít a Bankszövetség a lakáscélú devizahitelekkel kapcsolatos tárgyalások előremozdítása érdekében. A cél részben az lenne, hogy a forintban eladósodottak ne járjanak rosszabbul, mint akik devizában adósodtak el. A személyes konzultációra október első felében kerül sor. A kormány november 1-jéig adott határidőt a bankoknak, hogy megoldást találjanak a probléma kezelésére, melynek teljesülését a Bankszövetség nem feltétlenül tartja reálisnak.

298 közelében ingadozik a forint az euróval szemben, mivel a reggeli órákban valamelyest gyengülés mutatkozott a tegnap délutáni szintekhez képest.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Kedvezőtlen hírek a német tőzsdéről

0,1-0,3 százalékos mínuszokkal kezdték meg a hét utolsó kereskedési napját a nyugat-európai piacok, amivel az ázsiai gyenge hangulat a kontinensen is folytatódik. A tegnapi kereskedés pedig még jó hangulatban indult, ám a nap végére elfogyott a szufla a piacokból, hiszen sokan realizálták a profitokat a megugrást követően. Alapvetően hasonló folyamatok mennek ma is végbe a Fed bejelentése után.

Forrás: Origo

A német pénzügyminisztérium szerint a német gazdaság a harmadik negyedévben lassabban növekszik, mint a másodikban, amikor is 0,7 százalékos bővülésre volt képes Németország - derül ki a minisztérium havi riportjából.

Közel 4 százalékkal zuhan az Adidas árfolyama, miután a társaság rontott éves várakozásain. A menedzsment szerint csak 820-850 millió euró között lehet a nettó profit és 8,5 százalék az üzemi eredményhányad, holott még korábban 890-920 millió eurós összeget és 9 százalékos eredményhányadot vártak. Leginkább az erős euró miatt szenvednek, ráadásuk még az orosz értékesítéssel is fennakadások vannak és a globális golf piac is gyengélkedik.

Csökkenti Németország második legnagyobb közműcége, az RWE az osztalékfizetését a profit marzsok zsugorodása miatt. Részvényenként 1,35 eurós kifizetést tervez majd a cég, ami a tavalyi évi osztalék fele lehet. A jövőben a nettó profit 40-50 százalékát juttatják majd vissza, holott korábban 50-60 százalékos kifizetést hajtottak végre. A bejelentésnek nem örültek a befektetők sem, és 2 százalékos mínuszba lökték vissza a papírt.

A Manager Magazin értesülései szerint a Volkswagen nem fogja tudni tartani a 2015-re kitűzött céljait és emiatt takarékossági intézkedéseket akarnak bevezetni. A híreket a Volkswagen cáfolta a honlapján, szerintük ennek nincs alapja. Reggel a részvény 1 százalékos mínuszban áll.

A Telecom Italia a telefon adótornyainak az eladását tervezi a Bloomberg információi szerint. A társaság szeretné elkerülni a leminősítést, emiatt gondolkozik azon, hogy eladja ezeket az eszközöket, melyért 500 millió euró és 1 milliárd euró közötti összeget kaphat.