A tőzsdék lefulladtak, a Tesla viszont szárnyal

Vágólapra másolva!
Elmúlt a jó kedv a főbb piacokon tegnap estére, az amerikai tőzsdék már javarészt minimális csökkenéseket mutattak, ami reggel folytatódik az ázsiai indexek esetében is. A kisebb rali még szerdán kezdődött, mikor a Fed bejelentette, hogy egyelőre nem mérsékli havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programját, holott a befektetők fel voltak erre készülve. A lassan elromló nemzetközi hangulat azonban nem állította meg a Teslát, aminek árfolyama újabb történelmi csúcsot döntött, és 177 dollár felett zárt.
Vágólapra másolva!

Elmaradt az újabb történelmi csúcs

A piacok többsége nem tudta tegnap folytatni a két nappal korábban látott ralit, az S&P 500 a történelmi csúcsról 0,2 százalékot esett. A Nasdaq viszont jobb formában volt, mint az előbbi index, 0,2 százalékot tudott erősödni. Ezzel lényegében elmúlt a szerda esti Fed bejelentés okozota jó hangulat. Mivel fontosabb makroadatok nem érkeznek ma, ezért főleg az egyedi vállalati hírekre lehet érdemes figyelni.

Forrás: Origo

Komolyan gondolja a Tesla Motors a vezető nélküli autók tervezését és gyártását, ugyanis a cég vezérigazgatója, Elon Musk a Twitteren adott fel hirdetést, ahol mérnököket keresnek. A Teslára tegnap érkezett még egy Deutsche Bank céláremelés, 160-ról 200 dollárra húzta fel az árat az elemző. A részvény végül 7 százalékot ralizott és újabb történelmi csúcsot ért el a gyenge hangulat ellenére is.

A Tesla Motors árfolyama (Nadsaq)

Forrás: Origo

A világ egyik legismertebb befektetője, Warren Buffett szívesen látná még Fed elnöknek Ben Bernanke-t. Buffett azt is kiemelte Washingtonban egy beszédében, hogy a Fed a történelem legjobb hedge fundja, mivel a kormánynak évente 80-90 milliárd dolláros nyereséget csinált.

920 millió dolláros bírságot kell fizetnie a JP Morgannek a tavalyi évben elkövetett kereskedési veszteség miatt, ami komoly vizsgálatokat eredményezett. Ezekből kiderült, hogy több törvényt is megsértett a pénzintézet és nem volt megfelelő a belső kontroll. A pénzügyi szektorban alulteljesítő volt a részvény, 1,2 százalékot esett.

Viszonylag csendesen zajlik az ázsiai kereskedés

Nincsenek nagyobb mozgások az ázsiai piacokon, mivel a kínai, hongkongi, valamin dél-koreai piacok ma is zárvatartanak. A japán Nikkei 0,1 százalékos gyengülést hozott össze, míg az ausztrál index nagyjából hasonlóan teljesít, 0,4 százalékos visszaesésben van.

Forrás: Origo

Kamatot emelt a mai ülésén az indiai jegybank, 7,25 százaléktól 7,5 százalékra emelkedett az alapkamat. A Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége nem számított erre a lépésre. Az indiai rúpia a dollárral szemben a bejelentés után gyengülni kezdett. Az indiai Sensex index pedig eséssel reagált, 2,6 százalékos mínuszba ütötték.