A többség nem akar radikális adósmentést

Vágólapra másolva!
A magyarok többsége megfontolt döntést vár a devizahiteles mentőcsomag kapcsán, és az adósok, a bankok és az állam közötti tehermegosztáson alapuló intézkedést támogatna – derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív felméréséből.
Vágólapra másolva!

Több éve több hullámban tett és tesz kísérleteket a kormányzat a devizahitelesek megmentésére. A jelenlegi törekvések szerint véglegesen lezárul a következő hónapokban az ingatlanfedezettel rendelkező devizahitelek korszaka, a bankszektor és a kormányzat intenzíven dolgozik a megoldáson.

A Bankmonitor.hu reprezentatív felmérése ezzel kapcsolatban két fontos eredményt hozott. Egyrészt a mentőcsomagot a magyarok többsége ésszerű keretek között támogatja, és nem „bármi áron”, másrészt az adósmentés költségének viselését a lakosság több mint 80 százaléka megosztaná. A kutatás külön vizsgálta a jelenleg fizetési nehézséggel bíró jelzáloghitelesek véleményét is.

Forrás: Bankmonitor.hu

A válaszadók túlnyomó többsége támogatja a devizahitelesek bizonyos formában történő megsegítését, de a beavatkozás mértékéről már megoszlanak a vélemények. Mindössze 16 százalék azok aránya, akik szerint a devizahiteleket bármi áron meg kell szüntetni, a válaszadók 53 százaléka szerint viszont ésszerű keretek között kell megtalálni a devizahitelesek megsegítésének módját. 25 százalék csak a leginkább rászorulóknak nyújtana segítséget, 9 százalék azonban egyáltalán nem tartja szükségesnek a devizahitelesek megsegítését.

A kutatásból kiderül, hogy még a fizetési nehézséggel küzdő adósok többsége sem támogatná a bajba jutottak feltétel nélküli megsegítését. 58 százalékuk csak egy ésszerű keretek között kialakított, vagy éppen a leginkább rászorulókat megcélzó csomagot támogatna.

A mentőcsomagok kapcsán időről időre felmerülő kérdés, hogy ki viselje az ezzel járó költségeket, és hogy milyen mértékű állami szerepvállalásra lenne szükség. A kutatás eredményei alapján a lakosság ezen a téren is mértéktartó. A megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy minden érintettnek, azaz a bankoknak, adósoknak, és az államnak egyaránt ki kell vennie a részét a teherviselésből, 20 százalék szerint a terheket a bankoknak és az államnak közösen szükséges viselnie (az adósok nélkül).

Így kellene megmenteni a devizahiteleseket a lakosság szerint Forrás: Bankmonitor.hu

Mindössze 16 százalék azok aránya, akik minden költséget a bankokra hárítanának, a teljes mértékben állami finanszírozást pedig csak az emberek 1 százaléka támogatná. „Figyelemre méltó, hogy a jelenleg is fizetési gondokkal küzdők közel fele, 48 százaléka is a bankok, az állam és az adós közötti tehermegoszlást látja indokoltnak, azaz ezen válaszadók saját teherviselésüket is szükségesnek tartják az adósmentésben. További 40 százalék szerint csak a bankszektornak és az államnak kell viselni a költségeket és mindössze egy erős kisebbség, 11 százalék véli úgy, hogy kizárólag a bankoknak kell állnia az adósmentés terheit” - mutatott rá Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

A kutatás második része azt vizsgálta, hogy az emberek számára melyek lennének a legfontosabb gazdaságpolitikai célok, és hogy hol helyezkedik el ebben a rangsorban a devizahitelesek megmentése. A többség szerint a munkahelyek megőrzése, illetve új munkahelyek teremtése a fő prioritás, az összes megkérdezett 59 százaléka, a törlesztési gondokkal küzdők 64 százaléka szavazott erre. A válaszadók szerint a devizahitelesek megmentése ennél kevésbé lényeges kormányzati feladat, amely a gazdasági növekedés beindításához és a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez képest is háttérbe szorul. Érdekes módon még a jelenleg fizetési gondokkal küzdők esetében is csak 15 százalék azok aránya, akik az adósmentést tartják a legfontosabb gazdaságpolitikai célnak.

Forrás: Bankmonitor.hu


A felmérés egy meglepő adatra is felhívja a figyelmet. A lakosság ma jelentősen túlbecsüli a devizahitelek elterjedtségét: a válaszok alapján a devizahitellel rendelkező családok arányát az emberek 31 százalékra becsülik a valós 13 százalékkal szemben. „Ez különösen annak fényében érdekes, hogy az emberek többsége úgy is a mérsékeltebb, tehermegosztásos mentőcsomagot támogatja, hogy az érintettek számát a valós adat közel háromszorosára becsüli” – emelte ki Sándorfi Balázs.