Feltápászkodik Európa a válságból

Vágólapra másolva!
Az eurózónából a vártnál jobb kompozit beszerzési menedzserindex adat érkezett, köszönhetően a szolgáltató szektor kiváló teljesítményének. A hírekre kissé lendületbe jöttek a piacok, de az nem tartott túl sokáig, dél körülre már újra visszább csúsztak a vezető nyugat-európai parkettek, mivel a mögöttes folyamatok az eurózóna lassuló felépülését sugallhatják.
Vágólapra másolva!

Az eurózónából a vártnál jobb, a szolgáltató szektor és a feldolgozóipar adatait összesítő kompozit beszerzési menedzserindex (PMI) adat érkezett délelőtt, amire hirtelen meglendültek az európai piacok. Azonban ez nem tartott sokáig, mivel ezek mögött felemás teljesítmény állt, így a vezető nyugat-európai indexek többsége már visszaváltott a piros tartományba.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A vártnál jobb kompozit adatot a szolgáltató szektor kiváló teljesítménye okozta, ugyanis az összesített szám 52,1 pont lett a várt 51,8-cal szemben, és az előző havi értéket is felülmúlta. Az 50 feletti érték jelez bővülést, és a mostani szeptemberi szám több mint 2 éves magasságokba emelkedett. Ugyanakkor a feldolgozóiparban gyengébben alakult a PMI, alulmúlva az előző havi értéket és elvétve a szakértői prognózist is. Ellenben a szolgáltató szektor adata is több mint 2 éves magasságokig tört.

Ez pedig azt jelentheti, hogy az eurózóna felépülése lassulhat, nyilatkozta Philip Shaw a londoni Investec Securities vezető közgazdásza a Bloombergnek. Korábban ugyanis az európai devizaövezet már a magára találás jeleit mutatta, a második negyedévben ugyanis kilépett a régóta tartó recesszióból.

Reggel már megjelent a német és a francia PMI-adat, amelyek inkább elkeserítették a befektetőket. A francia feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 49,5 pontos értéke elmaradt az 50,1 pontos várakozásoktól, a szolgáltatószektorban pedig a növekedés/zsugorodás határát jelentő 50 pont fölé, 50,7 pontra emelkedett a várt 49,6 pont helyett.

Hasonlóan alakult Németországban is a két adat, a feldolgozóipar gyengébben teljesített az előrejelzettnél, azonban a szolgáltató szektor jobban muzsikált. A fél tízkor megjelenő adatokra emelkedésbe váltott a frankfurti parkett, de fél tizenegykor már megtört a lendület.

A DAX index napon belüli értéke

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A EURO Stoxx 600 index napon belüli értéke

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Pedig a hajnalban Kínából érkező előzetes PMI-adatok pluszokba segítették a sanghaji indexet, igaz hogy a vezető ázsiai börzék többsége azért lefelé haladt a hétfői kereskedésben. Angela Merkel választási győzelme sem váltott ki egyértelmű reakciókat a piaci szereplőkből, néhány tizedes elmozdulások láthatóak csak az öreg kontionensen.