Újabb pozitív makroadat látott napvilágot Kínából, ugyanis az HSBC által közölt feldolgozóipari menedzserindex értéke tovább emelkedett, amivel már hat hónapja nem látott magasságokba ért. Ez pedig azt támaszthatja alá, hogy a kínai gazdaság újra begyorsulhat. A nagyobb elemzőházak meg is emelték a harmadik negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó számaikat, a sanghaji tőzsde pedig élre ugrott a vezető ázsiai börzék között a hétfői kereskedésben.

A kínai gazdaság további javulását mutató makroadat érkezett reggel. Az HSBC által közölt feldolgozóipari menedzserindex (PMI) értéke a várakozásokat felülmúlta, ugyanis szeptemberi értéke 51,2 pont lett a prognosztizált 50,9 pont helyett, ez 6 hónapja nem látott szintet jelent. Ráadásul az előző havi 50,1-es értéknél is sokkal jobban alakult. A végleges PMI adatok majd jövő hét hétfőn látnak napvilágot.

Forrás: Markit, Investor.hu

Az utóbbi időben a Kínából napvilágot látó legtöbb makroadat pozitív meglepetést tartogatott, ami azt jelenti, hogy a világ legnépesebb országa és a világ második legnagyobb gazdasága az év első felében mutatott gyengébb teljesítményéből felépülni látszik.

A kínai növekedés felpattanását elsősorban az export jó teljesítménye okozza, a mostani adat pedig további támogatást jelenthet, nyilatkozta a UBS vezető Kína-közgazdásza a Bloombergnek. A UBS elemzői egyébként a harmadik negyedévre 7,7 százalékos GDP-bővülést várnak Kínában a korábbi 7,5 százalékos növekedés után. De nem csak a UBS, hanem a Citigroup és a Deutsche Bank is emelte a harmadik negyedévi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Az HSBC jelentése a kibocsátásban, az új megrendelésekben és az export megrendelésekben is növekedést jelez előre, míg a foglalkoztatottság lassabb ütemben csökken.

Ennek megfelelően a sanghaji tőzsde szép, 1 százalék körüli emelkedéssel reagált a hírre, miközben a többi vezető ázsiai tőzsde lefelé veszi az irányt. Ezzel pedig az elmúlt három kereskedési nap esését követően újból pluszban tartózkodik a tőzsdeindex. Múlthét szerdától péntekig zárva tartott a sanghaji börze.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kínának egyébként 2020-ig tartania kell az évi, legalább 6,8 százalékos gazdasági növekedési ütemet, ha el akarja érni a Kínai Kommunista Párt által tavaly kitűzött célt, hogy megduplázzák a bruttó hazai termék (GDP) 2010-es nagyságát egy évtized alatt.