Kitűnő formában a kínai gazdaság

Vágólapra másolva!
Újabb pozitív makroadat látott napvilágot Kínából, ugyanis az HSBC által közölt feldolgozóipari menedzserindex értéke tovább emelkedett, amivel már hat hónapja nem látott magasságokba ért. Ez pedig azt támaszthatja alá, hogy a kínai gazdaság újra begyorsulhat. A nagyobb elemzőházak meg is emelték a harmadik negyedéves GDP-növekedésre vonatkozó számaikat, a sanghaji tőzsde pedig élre ugrott a vezető ázsiai börzék között a hétfői kereskedésben.
Vágólapra másolva!

A kínai gazdaság további javulását mutató makroadat érkezett reggel. Az HSBC által közölt feldolgozóipari menedzserindex (PMI) értéke a várakozásokat felülmúlta, ugyanis szeptemberi értéke 51,2 pont lett a prognosztizált 50,9 pont helyett, ez 6 hónapja nem látott szintet jelent. Ráadásul az előző havi 50,1-es értéknél is sokkal jobban alakult. A végleges PMI adatok majd jövő hét hétfőn látnak napvilágot.

Forrás: Markit, Investor.hu

Az utóbbi időben a Kínából napvilágot látó legtöbb makroadat pozitív meglepetést tartogatott, ami azt jelenti, hogy a világ legnépesebb országa és a világ második legnagyobb gazdasága az év első felében mutatott gyengébb teljesítményéből felépülni látszik.

A kínai növekedés felpattanását elsősorban az export jó teljesítménye okozza, a mostani adat pedig további támogatást jelenthet, nyilatkozta a UBS vezető Kína-közgazdásza a Bloombergnek. A UBS elemzői egyébként a harmadik negyedévre 7,7 százalékos GDP-bővülést várnak Kínában a korábbi 7,5 százalékos növekedés után. De nem csak a UBS, hanem a Citigroup és a Deutsche Bank is emelte a harmadik negyedévi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Az HSBC jelentése a kibocsátásban, az új megrendelésekben és az export megrendelésekben is növekedést jelez előre, míg a foglalkoztatottság lassabb ütemben csökken.

Ennek megfelelően a sanghaji tőzsde szép, 1 százalék körüli emelkedéssel reagált a hírre, miközben a többi vezető ázsiai tőzsde lefelé veszi az irányt. Ezzel pedig az elmúlt három kereskedési nap esését követően újból pluszban tartózkodik a tőzsdeindex. Múlthét szerdától péntekig zárva tartott a sanghaji börze.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kínának egyébként 2020-ig tartania kell az évi, legalább 6,8 százalékos gazdasági növekedési ütemet, ha el akarja érni a Kínai Kommunista Párt által tavaly kitűzött célt, hogy megduplázzák a bruttó hazai termék (GDP) 2010-es nagyságát egy évtized alatt.