Vágólapra másolva!
Remek makroadat látott napvilágot Kínából ma reggel, mely a kínai feldolgozóipar, és egyben a kínai gazdaság további javulásáról árulkodott. Ennek köszönhetően lendületbe jött a kínai részvényindex, és messze felülteljesíti régiós társait. A többi tőzsdemutató ugyanis nem tud erősödni, szinte kivétel nélkül kisebb mínuszban tanyáznak. Ebben szerepet játszhat az amerikai piacok pénteki gyenge teljesítménye is, a tengerentúli részvényindexek augusztus óta nem látott napon belüli esést szenvedtek el. A kedélyeket megint a Fed QE3 programjával kapcsolatos nyilatkozatok borzolhatták.Európában vegyes nyitásra lehet felkészülni a befektetői szempontból sikeres német választások ellenére. A határidős indexek alapján a lonodni FTSE és a francia CAC 0,2 százalékos csökkenéssel, a német DAX viszont 0,1 százalékos emelkedéssel vághat bele a napba.
Vágólapra másolva!

Messze kilőtt a Shanghai Composite

Vegyesen teljesítenek ma az ázsiai tőzsdék annak ellenére, hogy Kínából a vártnál kedvezőbb makroadat látott napvilágot. Az HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzserindex szeptemberi értéke hathónapos csúcsra, 51,2 pontra ugrott, holott a szakértők 50,9 pontra számítottak. Eszerint tovább folytatódott a kínai feldolgozóipar bővülése, ami a kínai gazdaság további javulásáról is árulkodik.

A kedvező makroadatnak köszönhetően a kínai Shanghai Composite messze lehagyta társait, és 1 százalékos pluszba lendült, amivel egyhetes csúcsot ütött. A többi tőzsdemutató viszont kisebb mínuszban mocorog, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékot, a hongkongi Hang Seng pedig 0,3 százalékot veszített értékéből.

Forrás: Origo

Kivégezték a BlackBerry-t

Pénteken a hét második felében megszerzett nyereségüknek jelentős részét visszaadták az amerikai részvényindexek, mivel nagyobb mínuszban fejezták be a kereskedést. A befektetők kedélyét ismét a Fed QE3 programjával kapcsolatos nyilatkozatok borzolhatták, miután James Bullardt, a St. Louis-i Fed elnöke szerint októberben csökkentheti eszközvásárlási programját a jegybank. Szavai után újra a bizonytalanság lett úrrá a piacon, mivel a befektetők továbbra sem tudják, hogy mi lesz a pénzcsap jövője.

A főbb amerikai részvényindexek közül a Dow Jones 1,2 százalékot, az S&P 500 0,7 százalékot, a Nasdaq pedig 0,4 százalékot esett, ami augusztus óta a legnagyobb napon belüli mínuszának számított. A hetet összességében a Dow Jones fél százalékos, az S&P 500 1,3 százalékos, a Nasdaq pedig 1,4 százalékos pluszban fejezte be.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül mínuszban zártak pénteken, a leggyengébben a közmű cégek és a távközlési vállalatok részvényei teljesítettek, míg az egészségügyi és pénzügyi társaságok papírjai viszonylag jól teljesítettek. A technológiai szektort többek között a BlackBerry 17 százalékos mélyrepülése rántotta le, miután a telefongyártó közölte, hogy jelentősen elvétheti a várakozásokat második negyedéves eredményeivel. A cég csupán 1,6 milliárd dolláros bevételt érhet el, holott az elemzők 3,04 milliárd dollárra számítanak.

Forrás: Origo

A Facebook papírjai folytatták remek teljesítményüket, és 3,3 százalékos ugrás után új történelmi csúcson fejezték be a kereskedést. Ebben szerepet játszhatott egy kedvező elemzői ajánlás is, a Cowen alulteljesítőről piaci teljesítőre módosította a közösségi oldal részvényeire megfogalmazott minősítését, míg a papírok célárát 29 dollárról 53 dollárra emelte.

Facebook árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Az AT&T rekord méretű okostelefon eladásokra számít a Bloomberg szerint. Éves szinten a harmadik negyedév során több mint 1 millió darabbal több okostelefont adhatott el a társaság. A negyedik negyedévben azonban némi csökkenésre számít a megugró harmadik negyedév után.

Újabb hír jelent meg a Twitter tervezett tőzsdére lépésével kapcsolatban. A Financial Times értesülései szerint még az IPO előtt hitelt vehet fel a Twitter, ahogy tette azt a Facebook és a Zynga is. Akár több száz millió dolláros hitelkeretet is kaphat a Twitter, ami rugalmasságot adhat a közösségi oldalnak.

A héten valóságos makroadat-dömpingre lehet majd felkészülni az Egyesült Államokból, ma többek között a chicagoi Fed index, a szeptemberu feldolgozóipari beszerzési menedzserindex fog napvilágot látni, míg a hét második felében a második negyedéves GDP adat is érkezni fog.