Vágólapra másolva!
Csupán rövid ideig tartó jókedvet okoztak az eurózónából érkező, többnyire kedvező makroadatok az európai tőzsdéken. A befektetőket ugyanis számos kérdés aggaszthatja az Angela Merkel győzelmével záruló német választások után, ami rányomja a bélyegét a piacok teljesítményére is. A főbb részvényindexek így nem tudnak lendületbe jönni, és továbbra is pénteki záróértékeik közelében ingadoznak. A hazai börzén kisebb mínusz látható, ami már nem a Mol, hanem az OTP számlájára írható.Amerikában sem várható számottevő elmozdulás, és a határidős indexek alapján kisebb pluszban indulhat a kereskedés. A mai amerikai makroadatok viszont okozhatnak még felfordulást a parketteken.
Vágólapra másolva!

Javított a Mol

Az európai börzékkel párhuzamosan a magyar részvényindex sem tud lendületbe jönni, a BUX továbbra is kisebb mínuszban mozog. A régióban hasonló teljesítményeket lehet látni, így a hazai parkett 0,2 százalékos esése sem lóg ki a sorból.

Forrás: Origo

A magyar főbb papírok közül a Mol összekapta magát, és a nagyobb mínuszokból pénteki záróértéke fölé tornázta fel magát. Ezzel szemben az OTP gyengülni kezdett, és már 0,7 százalékot veszített értékéből, de a Richter is 0,3 százalékos mínuszban mozog. A Magyar Telekom nem mutat elmozdulást, egyedül az Egis állja a sarat, és 0,2 százalékos pluszban mocorog.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok részvényei közül a Plotinus 0,2 százalékos mínuszban mozog, annak ellenére, hogy pénteken sikeresen lezárult a cég kötvénykibocsátása.A kötvényekből jelentős mennyiséget a cég bennfentes szeményei vásároltak fel, a Plotinus alelnöke, és elnöke egyaránt tekintélyes összegeket költött az értékpapírokra.

A PannErgy viszont 2 százalékot drágult, miután újabb jó hír érkezett a cég felől. Egyik partnere, a Geo-Wendung Zrt. 1 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott, ez pedig további lehetőséget teremt a miskolci projekt kapacitásának emeléséhez

A forint gyengülni kezdett délelőtt, és a 299-es szintig szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése már 221 fölött, a svájci franké 242,5-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

A kedvező adatok sem segítenek

A kedvező makroadatok csupán átmeneti jókedvet okoztak, és csak kisebb lökést tudtak adni az európai piacoknak, a főbb részvényindexek dél körül is pénteki záróértékeik közelében ingadoznak. A német, a francia és az eurózóna szolgáltató szektora is a várt felett teljesített szeptemberben a beszerzési menedzserindexek alapján, ráadásul az eurózóna kompozit PMI értéke 2011 júniusa óta nem látott szintre, 52,1 pontra emelkedett.

A feldolgozóipari adatok viszont többnyire csalódást okoztak, a francia feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) 49,5 pontos értéke ugyanis elmaradt az 50,1 pontos várakozásoktól. Ugyanez az érték a szolgáltatószektorban a növekedés/zsugorodás határát jelentő 50 pont fölé, 50,7 pontra emelkedett a várt 49,6 pont helyett.

A szeptemberi német feldolgozóipari PMI adat a franciához hasonlóan elmaradt a várakozásoktól 51,3 pontos értékével, ami az augusztusi 51,8 pontnál is alacsonyabb. Ezzel szemben a német szolgáltatószektorban 54,4 pontra ugrott a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke, miközben az elemzők csak 53 pontra számítottak.

Forrás: Origo

A befektetők vételi kedvét az Angela Merkel sikerével záruló német választások, valamint a remek kínai makroadat sem tudja meghozni. Merkelnek nem sikerült abszolút többséget szereznie, így koalíciós partnert kell keresniük a kormányzáshoz, és egyesek többek között attól tartanak, hogy a koalíciós egyezkedések tovább lassíthatják egy európai szintű "bankunió" létrehozását. A szakértők ezen túl számos aggályt megfogalmaztak Merkel győzelme után, részben ezeknek tudható be az európai tőzsdék stagnálása is.

Az Aberdeen Asset Management 1,9 százalékos pluszal segíti a londoni FTSE-t, miután a vállalat közölte, az elemzők által várt sáv felső szélén alakulhat az idei profitjuk.

Kisebb pluszok jöhetnek Amerikában

Amerikában sem várhatóak jelentős elmozdulások nyitás után, a határidős indexek alapján csupán 0,1-0,2 százalékos emelkedésre lehet felkészülni a kereskedés megkezdésekor. A befektetőknek érdemes lesz figyelmi a tengerentúli makroadatokat is, többek között a chicagoi Fed index, a szeptemberu feldolgozóipari beszerzési menedzserindex fog napvilágot látni.