Új modellel pörögne fel Amerikában a Volkswagen

Vágólapra másolva!
Egy új hétüléses utcai terepjárót dobna piacra az USA-ban a Volkswagen néhány éven belül, melytől azt reméli a vállalat, hogy segítségével újra növekedési pályára áll majd a német autógyártó az Egyesült Államokban. Az európai társaság ugyanis igencsak lemaradt riválisaitól az értékesítési versenyben az egyébként szenzációsan pörgő amerikai autópiacon.
Vágólapra másolva!

Egy új hétüléses utcai terepjáró kifejlesztésén gondolkozik a Volkswagen, amivel elsősorban az amerikai piacot célozná meg a társaság. Ezt Jonathan Browning, az amerikai részlegért felelős vezérigazgató jelentette be, aki elmondta, hogy az új modell a Volkswagen további tengerentúli növekedésének megalapozásában játszhat kiemelt szerepet - írja a Financial Times.

A Volkswagen ugyanis inkább csak szenved az amerikai piacon az utóbbi hónapokban, augusztusban például 1,6 százalékkal kevesebb autót tudtak eladni, mint egy évvel korábban. A német autógyártó annak ellenére gyengélkedik az USA-ban, hogy szenzációsan pörög a tengerentúli autópiac, augusztusban több mint 17 százalékkal nőtt a gépjármű értékesítések száma éves alapon. A rivális nagy autógyártók közül számos kétszámjegyű növekedést ért el az Egyesült Államokban, a Toyota és a Nissan például 22 százalékkal, a Mercedes pedig 15 százalékkal tudta növelni eladásai számát.

Forrás: [origo]

Egyes szakértők annak tudják be a Volkswagen értékesítéseinek visszaesését, hogy az utóbbi években bődületes mértékű növekedésre volt képes Amerikában a német vállalat, ami után törvényszerű volt egy kisebb visszaesés. 2012-ben több mint 35 százalékos volt a Volkswagen amerikai értékesítéseinek éves növekedése, amivel akkor a piacvezető autógyártók közé tartozott.

Browning tájékoztatása szerint az idei év inkább a konszolidáció éve lesz, és a 2012-ben mutatott remek teljesítményhez hasonlót legkorábban 2015-ben vagy 2016-ban fognak tudni produkálni. A vezető ezen túl közölte, hogy egyes modelljeiket -például a Routant le kívánják cserélni, és újabbakat fognak piacra dobni helyettük.

Browning nem közölt pontos információkat arról, hogy az új hétüléses sport terepjáró gyártása mikor kezdődhet meg, csupán azt hangsúlyozta, hogy a cég elsőszámú prioritása jelenleg a vezető pozíció kialakítása az amerikai utcai terepjárók piacán.

A Volkswagen azért kíván egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a közepes méretű utcai terepjárók fejlesztésére, mert azok iránt egyre nagyobb a kereslet az USA-ban, és számos nagyobb gyártó szintén új modellel rukkolt elő ebben a szegmensben. Browning reméli, hogy az új modellekkel, és a régi modellek "felfrissítésével" segítségével stabil és gyors növekedést fognak tudni elérni az Egyesült Államokban.

Az amerikai eladások felpörgetésére tett kísérlet hírének megörültek a befektetők is, így a Volkswagen részvényei már 1,6 százalékos pluszban mozognak. A részvény így korrigálni kezdte pénteki nagyobb zuhanását, ami amiatt következett be, hogy a német Manager Magazin megszellőztette, a Volkswagen nem tudja teljesíteni 2015-ös célkitűzéseit. A hírt azonnal cáfolta a társaság, azonban ez sem volt elegendő az eladói nyomás mérséklésére.

Volkswagen árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]