Cséfalvay Zoltán: Megteremtettük a válságálló gazdaság feltételeit

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ezt a Nemzetközi Üzleti Fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón közölte.
Vágólapra másolva!

A jövő fejlesztési irányairól szóló fórumot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szervezte meg, a Közép-európai Kezdeményezés magyar elnökségéhez kapcsolódóan. A ma már 18 tagot számláló KEK a kelet-közép-európai országok rendszerváltása után jött létre. Kormányközi fórum, a tagok közötti párbeszéd, együttműködés és koordináció kereteit kívánja megteremteni a politika, a gazdaság és a kultúra területén.

Cséfalvay Zoltán a régióról szólván kifejtette, ezek az országok nyitott gazdaságot alakítottak ki, megteremtették a növekedéshez szükséges pénzügyi stabilizációt, illetve végrehajtották a versenyképességet elősegítő reformokat. Hozzátette, a kihívást az jelenti majd, hogyan tudnak ugyanezek az országok a globális, európai piacba integrálódva a sokkal magasabb hozzáadott értéket képviselő termelés felé elmozdulni, amiben a kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak kitüntetett szerepe van. A Közép-európai Kezdeményezés abban játszhat a további felzárkózás szempontjából fontos szerepet, hogy a magasabb hozzáadott értéket képviselő termelés ebbe a régióba érkezzen. Kelet-Közép-Európa, így Magyarország is, Európa ipari központjává vált.

Az Európai Unió arra törekszik, hogy az ipar aránya a GDP-n belül érje el a 20 százalékot a jelenlegi 16 százalékról, Magyarországon ez a mutató 26 százalék. A válság egyik fontos tapasztalata, hogy a gyártás, a termelés válságállóvá teszi a gazdaságot, ezért az EU ezen célkitűzése az európai gazdaságot erősítő lépésnek tekinthető – mutatott rá az államtitkár.

A sajtótájékoztatón Giorgio Rosso Cicogna, a Közép-európai Kezdeményezés főtitkárának főtanácsadója hangsúlyozta a tisztességes lobbizás, az országok közötti együttműködés fontosságát, és megköszönte Magyarországnak, hogy október 1-jétől Csernovitz Erik személyében kiváló diplomatát delegált a KEK főtitkár-helyettesi posztjára.