Drágulnak a lakások Amerikában

Vágólapra másolva!
2006 februárja óta nem látott mértékben nőttek a lakásárak a 20 legnagyobb amerikai városban a Case/Shiller lakásárindex szerint július során. Ez pedig az amerikai ingatlanpiac további javulását támasztja alá.
Vágólapra másolva!

7 éve nem látott mértékben nőttek a lakásárak a 20 legnagyobb amerikai városban a júliusig tartó 12 hónapban, derül ki a Case/Shiller lakásárindexből. A Bloomberg elemzői konszenzusa csaknem hajszálpontosan (0,01 százalékpontos eltéréssel) a tényleges, 12,4 százalékos növekedést prognosztizálta.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Vagyis úgy tűnik, a lakáspiac továbbra is a javulás jeleit mutatja. Az ingatlan és a részvényárak emelkedései pedig növelik a háztartások vagyonát is, ami közvetetten a fogyasztás növekedését vonja maga után, ez pedig az amerikai gazdaság fő hajtóereje. Vagyis a lakáspiac alakulása hat az amerikai gazdaság teljesítményére is.

Azonban az év hátra lévő részében lassulhat az ingatlanárak felértékelődése, mivel a jelzálogkamatlábak közel 2 éves csúcsokon vannak, ezzel mérsékelve a keresletet. A szezonhatással korrigált árak 0,6 százalékkal növekedtek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, ez azonban elmarad a Bloomberg konszenzus 0,8 százalékos értékétől.

Egyébként múlt héten is kedvező számok láttak napvilágot a lakáspiacról, ugyanis a használt lakásértékesítések 2007 februárja óta nem látott magasságokba szöktek.