Ezer embernek int búcsút a Citi

Vágólapra másolva!
Ezer embert tesz lapátra a Citigroup Amerikában a jelzáloghitelezéssel foglalkozó egységeinél, mivel az emelkedő hozamok miatt visszaesett a kereslet a pénzintézet jelzáloghitelei iránt. A jelenség nemcsak a Citinél figyelhető meg, az emelkedő piaci hozamok miatt egyre kevesebben váltják ki meglévő jelzáloghiteleiket szerte az Egyesült Államokban, ami miatt kevesebb munkaerőre van szükségük a bankoknak. Emiatt már a Wells Fargo és a Bank of America is több ezer embernek intett búcsút.
Vágólapra másolva!

Csökken az érdeklődés a jelzáloghitelek iránt

Újabb amerikai nagybank, ezúttal a Citigroup jelentett be leépítéseket a jelzáloghitelezéssel foglalkozó üzletágában. Ennek keretében a Citi 1000 alkalmazottjától fog megválni - írja a Financial Times.

Az elbocsátásokra az emelkedő jelzálogpiaci hozamok következtében van szükség, mivel azok miatt egyre drágábbá vált a meglévő, lakáscélú jelzáloghitelek újrafinanszírozása az USA-ban, ami miatt csökkent a meglévő hitelek kiváltása iránti érdeklődés. Az amerikai jelzálogbankok szövetségének adatai szerint az elmúlt egy évben 70 százalékkal csökkent a kereslet a meglévő hitelek átstruktúrálása iránt.

A meglévő hitelek átstruktúrálása iránti egyre alacsonyabb keresletet pedig nem tudja ellensúlyozni a teljesen új jelzáloghitelek iránti visszafogott keresletnövekedés, melynek felfutásának tartóssága amúgy is bizonytalan.

Amíg az új hitelek hozama inkább a kereslet-kínálat alakulásától függ, addig az, hogy a meglévő hiteleket milyen kamatlábak mellett tudják megújítani az ügyfelek, azt nagy mértékben befolyásolják a piaci hozamok. Az állampapírok hozama pedig folyamatosan emelkedett az elmúlt hónapokban, leginkább a Fed QE3 programjának leállítása körüli félelmek miatt. A tízéves államkötvény-hozamok már a 3 százalékot is megérintették augusztusban, amire 2011 óta nem volt példa, mely felfelé tolta a jelzálogpiaci hozamokat is, megdrágítva a meglévő hitelek újrafinanszírozását.

Forrás: Origo

A jelzáloghitelek iránti alacsony kereslet miatt már a Wells Fargo és a Bank of America is jelentős mértékű leépítéseket jelentett be, az USA legnagyobb, jelzáloghitelezéssel foglalkozó pénzintézetének számító Wells Fargo 1800 alkalmazottját fogja elbocsátani, míg a Bank of America 2100 embertől fog megválni.

Az eredményeken is nyomot hagyhat

Az elemzők arra számítanak, hogy a jelzáloghitelezési aktivitás csökkenése komoly nyomokat fog hagyni a bankok eredményein is. A szakértők szerint jelentősen csökkenhet a bankok árbevétele a harmadik negyedévben, és így csalódást okozhatnak a következő gyorsjelentések. Az emelkedő hozamok következtében lecsökkenhetett a kereskedési volumen, és a saját számlás kötvényportfóliókon is nagyobb veszteségeket szenvedhettek el. A Citigroupról hétfőn olyan pletykák terjedtek el, hogy a bank bevételei akár 10 százalékkal is csökkenhettek.

Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója már júliusban figyelmeztetett, hogy a harmadik negyedévben drámaian visszaeshet a bank jelzáloghitelezésen elért profitja az emelkedő hozamok miatt. Michael Corbat, a Citigroup vezére pedig közölte, a meglévő jelzáloghitelek újrafinanszírozása iránti gyér érdeklődés a közeljövőben is hatással lesz a lakossági üzletáguk eredményeire. Viszont jelentős lépéseket tettek már eddig is a jelzáloghitelezési üzletág szükséges átszervezésére.

Az elbocsátások hírére több mint 3 százalékot zuhant a Citi árfolyama, és a részvény esését egy emelkedő háromszög alsó szára állította meg, ami kedvező esetben visszafordíthatja észak felé az árfolyamot, melyet akár 53 dollárig is elrepíthet a lendület.

Citigroup árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo