Húzzák a Richtert az Egis lehetséges távozására

Vágólapra másolva!
Megérkeztek a vevők a hazai tőzsdére, melynek köszönhetően emelkedéssel kezdte a napot a magyar részvényindex. Ebben nagy szerepet játszik a Richter megugrása, melyet az Egis lehetséges felvásárlásának hírére kezdtek vásárolni a befektetők. Európában is jól indult a nap, a főbb részvényindexek kisebb pluszt szedtek össze, azonban a délelőtti német Ifo hangulatindex könnyen megváltoztathatja a hangulatot.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Amerika esése magával rántja Ázsiát
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették az Egis-t

Az európai tőzsdék pluszos nyitásának köszönhetően a hazai részvényindex is emelkedni kezdett, és a BUX már 0,5 százalékkal értékelődött fel. A régióban ezzel a legjobban teljesítő indexnek számít a magyar tőzsdemutató.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok közül az Egis részvényeit egész napra felfüggesztették, mivel 28 ezer forintos felvásárlási ajánlat érkezett a gyógyszergyártó papírjaira. A társaság tájékoztatása szerint a Servier csoport 100 százalékos leányvállalata, az Arts Et Techniques du Progres vásárolná fel az Egis általa még nem birtokolt részvényeit.

Az Egis lehetséges felvásárlására tépni kezdték a Richtert, mely már közel 3 százalékot ugrott, ami nagyban segíti a BUX-ot is. Ennek lehetséges oka, hogy az Egis lehetséges felvásárlásával csupán a Richter marad az egyetlen lehetőség azoknak a külföldi alapoknak a számára, akik a magyar gyógyszeripar felé fennáló kitettségüket szeretnék növelni. A Richter forgalma már a 2 milliárd forintot is meghaladta.

Richter árfolyama

Forrás: Origo

A többi blue-chip esetében ennél jóval alacsonyabb az aktivitás, a Magyar Telekom ennek megfelelően nem mutat elmozdulást, az OTP pedig 0,2 százalékot, a Mol pedig 0,6 százalékot gyengült.

Forrás: Origo

A forint nagyobb gyengülésen ment keresztül reggel, és percek alatt a 299,2-es szint fölé ugrott fel az euróval szembeni árfolyama. Azóta kissé korrigálni tudott a forint, és 298,8 közelébe tért vissza. A dollár/forint jegyzése 221,5-nél, a svájci franké 243-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

A mai nap fontosabb eseménye a délutáni jegybanki kamatdöntő ülés lesz, ahol az elemzők várakozásai szerint 3,6 szzáalékra vághatja vissza az alapkamatot a monetáris tanács.

Pluszos nyitás Európában

Az amerikai és ázsiai piacok esése ellenére felfelé indultak el Európában a fő részvényindexek, melyek így kissé korrigálni kezdték tegnapi gyenge teljesítményüket.

Forrás: Origo

A befektetőket ugyanakkor egyre jobban nyugtalaníthatja az USA adósságplafon-problémája, valamint a Fed eszközvásárlási programja körüli bizonytalanság, ami egyelőre nem nyomja rá a bélyegét az európai tőzsdék teljesítményére is. A pluszok azonban nem jelentősek, a piac a német Ifo gazdasági hangulatindex délelőtti publikálására várhat, melyből pontos információk lesznek leszűrhetők, hogy a német gazdasági szereplők miképpen vélekednek a gazdasági folyamatokról.

A vételi kedvet nem tudta meghozni tegnap, hogy az EKB elnöke, Mario Draghi tegnap arról beszélt Brüsszelben, hogy szükség esetén újabb LTRO-t nyújtanának a bankoknak. Az Európai Központi Bank már kétszer nyújtott korlátlan mennyiségben likviditást a pénzintézeteknek hároméves finanszírozás formájában. Draghi kiemelte, hogy a bankok függése az EKB-tól folyamatosan csökken.

A jelenlegi 46 százalékról 65 százalékra növeli az olasz Telco nevű befektetési cégben a részesedését a spanyol Telefónica. A spanyol vállalat így közvetett módon a Telecom Italiaban is növeli a tulajdonrészét, hiszen a Telco 22,4 százalékos pakkal rendelkezik az olasz telekomcégben. A Telecom Italia részvényei 1,1 százalékot erősödtek, míg a Telefónica 0,8 százalékot gyengült.