Vágólapra másolva!
Továbbra is remek formában van a Richter, mely elsősorban az Egis lehetséges felvásárlásából, és tőzsdéről való kivezetéséből profitál. A nagyobbik gyógyszercég részvényei nagyobb pluszban mozognak, ami megalapozta a jó hangulatot a hazai tőzsdén. Ennek köszönhetően az OTP és a Magyar Telekom is drágulni tud, a Mol viszont lemaradt társaitól, és esni kezdett. Európában minimális pluszok láthatóak, a részvényindexeknek a német Ifo gazdasági hangulatindex nem tudott lökést adni. Amerikában szintén nem lehet nagy mozgásokra felkészülni, mivel a határidős indexek alapján a tegnapi záróértékek közelében indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Lemaradt a Mol

Tart a jó hangulat a hazai parketten, melynek köszönhetően a BUX továbbra is pluszban tanyázik. A magyar részvényindex már 0,6 százalékot erősödött, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesít.

Forrás: Origo

Itthon a Mol kivételével az összes főbb papír erősödni tud az optimista hangulatban. A legjobban a Richter teljesít az Egis lehetséges felvásárlásának köszönhetően, és 3,2 százalékos pluszban mozog. Az Egist a Servier csoport 100 százalékos leányvállalata, az Arts Et Techniques du Progres vásárolná fel, részvényenként 28 ezer forintért, ami maitt az Egis kereskedését ma fel is kellett függeszteni. A Richternek az Egis kivezetése azért lehet kedvező, mert így csupán ő marad az egyetlen lehetőség azoknak a külföldi alapoknak a számára, akik a magyar gyógyszeripar felé fennáló kitettségüket szeretnék növelni.

A többi blue-chip közül a Magyar Telekom 1 százalékot, az OTP pedig 0,7 százalékot drágult, míg a Mol messze lemaradva társaitól 1,1 százalékot gyengült.

Forrás: Origo

A részvénypiac jó teljesítménye ellenére a forint nem bír magához térni, és újra visszatért a 299-es szint fölé az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése már 222-nél, a svájci franké 243,4-nél található. A mai nap fontosabb eseménye a délutáni jegybanki kamatdöntő ülés lesz, ahol az elemzők várakozásai szerint 3,6 szzáalékra vághatja vissza az alapkamatot a monetáris tanács. A döntés még okozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán is.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Soha nem látott alacsony hozam az ÁKK aukcióján

Jól sikerült az ÁKK mai diszkont-kincstárjegy aukciója, ahol a meghirdetett 40 milliárd forintnyi 3 hónapos dkj-re több mint 164 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. A nagy érdeklődést látva 50 milliárdra emelte a vételre elfogadott mennyiséget az ÁKK, tehát a tervezettnél több forrást tudott bevonni. Az aukciós átlaghozam újabb rekordalacsony szintre, 3,6 százalékra csökkent, ami 17 bázisponttal alacsonyabb az előző heti aukción kialakult átlaghozamnál, de 2 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: Origo

Kisebb pluszok Európában

Nincs nagy mozgás napközben az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek nem sokkal tegnapi záróértékeik fölött mozognak. A német Ifo gazdasági hangulatindex nagyjából a vártnak megfelelően alakult, így az sem tudott egyértelmű lökést adni a börzéknek. Az index az augusztusi 107,6 pontról 107,7 pontra emelkedett szeptemberben, ami csak hajszálnyival maradt el a 108 pontos várakozásoktól.

Forrás: Origo

A piacokon inkább a bizonytalanság az úr a vasárnap véget ért német választások után, és a Fed eszközvásárlási programjának tisztázatlan jövője, valamint az amerikai adósságplafon-problémák következtében. Az új költségvetési év október elsején kezdődik az USA-ban, így az érintetteknek addig kell megegyezniük az amerikai adósságot is érintő költségvetési kérdésekben. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor rövid időn belül fizetési korlátokba ütközhet Amerika, és nem fogja tudni teljesíteni bizonyos adósságait.

Az európai bankszektor egyelőre nem teljesít túl fényesen, annak ellenére, hogy az EKB elnöke, Mario Draghi tegnap arról beszélt Brüsszelben, hogy szükség esetén újabb LTRO-t nyújtanának a bankoknak. Az Európai Központi Bank már kétszer nyújtott korlátlan mennyiségben likviditást a pénzintézeteknek hároméves finanszírozás formájában. Draghi kiemelte, hogy a bankok függése az EKB-tól folyamatosan csökken.

Ezzel párhuzamosan egy amerikai hitelszövetkezet 13 nemzetközi bankot, köztük a JP Morgant, a Barclays-t és a Credit Suisse-t perelte be amiatt, hogy ezek a vállalatok illegálisan manipulálták a Libor kamatlábat - tájékoztatott a Bloomberg. Ennek ellenére a Barclays 0,6 százalékot erősödött.

A Total SA olajtársaság részvényei 0,8 százalékot drágultak, miután a Barclays alulsúlyozásról egyenlő súlyozásra javította a papírokra vonatkozó ajánlását.

Stagnálhat Amerika

Európához hasonlóan Amerikában is a tegnapi záróértékek közelében ingadozhatnak majd a főbb részvényindexek. A határidős indexek ugyanis stagnálást vetítenek előre, csupán a Nasdaq lehet képes minimális, 0,1 százalékos emelkedésre.

A piacokra a délutáni makroadatok hozhatnak egy kisebb pörgést, többek között az S&P Case-Shiller lakásárindex júliusi alakulását, valamint a szeptemberi fogyasztói bizalmi index értékét fogják közzétenni.