Temeti az aranyat a híres guru

Vágólapra másolva!
A baljós jóslatairól híres Nouriel Roubini újra kifejezte arannyal kapcsolatos pesszimizmusát, és szerinte az előttünk álló időszakban folytatódhat a nemesfém árfolyamának zuhanása. A guru nem fűz sok reményt a feltörekvő régiók részvényeihez sem, azok helyett inkább a fejlett piaci értékpapírokat, azon belül is az amerikai és japán részvényeket javasolja a befektetőknek. 
Vágólapra másolva!

Újra kifejezte az arannyal kapcsolatos pesszimizmusát Nouriel Roubini, a világhírű befektetési guru. A 2008-as nagy tőzsdei összeomlást megjósoló, és azóta nagy hírnévnek örvendő szakember szerint tovább zuhanhat az arany árfolyama, tehát az idén tavasszal megkezdett mélyrepülésnek koránt sincs vége - írja a Marketwatch.

Roubini már egy ideje hangoztatja vészjósló prognózisait az aranyról, júniusban egyenesen 1000 dollár alatti árfolyamot jósolt a nemesfémnek. A befektető ugyanakkor most tartózkodott a pontosabb célárfolyam megjelölésétől. A szakember pesszimizmusának oka, hogy szerinte egyre csökken a világméretű összeomlásnak az esélye, és folyamatosan javul a világgazdaság, ami nem kedvez a menedékszerepe miatt kedvelt aranynak.

Ezen túl a dollár is erősödni fog hosszú távon, ami szintén hátrányos a nemesfémnek, mivel annak árfolyamát dollárban jegyzik, így a külföldi devizával rendelkező befektetőknek egyre drágábbá válik a nemesfém.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

Roubini nemcsak az arannyal, hanem a többi nyersanyaggal kapcsolatban sem tűnik optimistának. Szerinte az elmúlt évek nyersanyag-piaci ralijának vége, és fel lehet készülni az árfolyamok tartós csökkenésére. A guru ezt a kínai gazdasági növekedés lassulásával, valamint a Fed eszközvásárlási programjának fokozatos leállításával indokolta. Kína a világ legnagyobb nyersanyag-importőre, így gazdaságának teljesítménye jelentős mértékben befolyásolja a nyersanyagok árfolyamát is.

Arra a kérdésre, hogy akkor mit ajánlj a befektetőknek, Roubini úgy válaszolt, hogy érdemes felülsúlyozni a részvényeket, míg a kötvényeket háttérbe szorítani. A részvényeken belül pedig a fejlett piaci értékpapírokra érdemes fókuszálni, különösen az amerikai és japán eszközökre. A feltörekvő piaci részvényekhez nem fűz nagy reményeket a szakember, aki különösen a nagy folyó fizetési mérleg hiánnyal küzdő országok (Brazília, India, Indonézia, Törökország) értékpapírjaitól inti óva a befektetőket.

Roubini szerint ezek az országok rendkívül sérülékenyek, így érdemes távol tartani magunkat ezekben az országokban tevékenykedő vállalatok részvényeitől.