150 ezer forintig lenne ingyenes a készpénzfelvétel

Vágólapra másolva!
Az átlagkereset mértékéig - nettó 150 ezer forintig - tenné díjmentessé a készpénzfelvételt a Fidesz képviselőcsoportja. A javaslaton német példák alapján dolgozik a frakció, amely a pénzügyi felügyelet erősítésével védené ki, hogy az át nem hárítható díjakat más formában terheljék az ügyfelekre a pénzintézetek.
Vágólapra másolva!

A német alkotmánybíróság határozatát tanulmányozza és próbálja a hazai gyakorlatra átültetni a Fidesz azzal kapcsolatban, hogy a párt szeptember eleji, visegrádi frakcióülésén felvetődött, hogy havi két készpénzfelvételt a bankoknak ingyenesen – tehát a 6 ezrelékes tranzakciós illetéktől mentesen - kellene biztosítaniuk ügyfeleiknek – tudta meg az Origo kormánypárti forrásból.

A német határozat röviden szólva azt mondja ki, hogy az ügyfeleknek állampolgári joguk, hogy munkabérükhöz (vagy annak egy meghatározott részéhez) díjmentesen juthassanak hozzá.

A Fidesz-frakció még készülő, várhatóan októberben parlament elé kerülő javaslata szerint a bankoknak havonta a nettó átlagfizetés összegéig - 150 ezer forintig - kellene a díjmentességet biztosítaniuk, vagyis ügyfelenként ennyi tranzakciós illetéket kellene lenyelniük.

Arra persze semmi garancia nincsen, hogy a készpénzfelvételi díj formájában át nem hárított illetéket más formában - például a számlavezetési díjak megemelésével - sem terhelik majd ügyfeleikre a pénzintézetek. Ezt, illetve a további, a központilag kirótt terheket valamilyen formában az ügyfelekre hárító eseteket az immár a jegybank alá tartozó pénzügyi felügyelet megerősítésével védené ki a kormánypárti frakció. Álláspontjuk szerint ugyanis nem a kormánynak kellene minden apró esetben törvénnyel szabályoznia a hasonló helyzeteket, hanem egy erős, a tetten érhető ügyekben vizsgálatot indító és komoly bírságokat kiszabó felügyeletnek kellene „kordában tartania” a pénzintézeteket. A készpénzfelvétel ingyenességét rögzítő törvénymódosítás egyébként várhatóan januártól lépne életbe, a felügyelet megerősítése azonban ilyen rövid idő alatt aligha fejeződhet be.

Egy vezető kormánypárti politikus az Origo kérdésére azt is felvetette, hogy a kártyás vásárlások utáni, mindössze 5-6 milliárd forintnyi bevételt hozó tranzakciós díjat (ezt egyelőre csak a bankok egy része hárította át az ügyfelekre) érdemes lenne eltörölni annak érdekében, hogy a készpénzkímélő volta miatt amúgy erősen propagált fizetési mód valóban ingyenes maradhasson. Erre állítása szerint azonban nem tesz majd javaslatot a frakció, hanem a nemzetgazdasági tárcának kellene lépnie az ügyben.