Vágólapra másolva!
Változatlanul a két gyógyszerpapír, a Richter és az Egis húzza maga után a magyar piacot, az Egis részvényei óriásit erősödtek a lehetséges felvásárlás hírére, és 30 százalék feletti pluszt mutatnak. A gyógyszergyártó lehetséges távozása pedig a Richterre is egyre nagyobb figyelmet terel, ennek köszönhetően ez a papír is folytatja tegnap megkezdett emelkedését. Így a BUX is másfél százalék körüli pluszt tudott összeszedni, amivel messze a legjobban teljesítő indexnek számít a régióban.Európában nincs nagy mozgás, a részvényindexek kisebb pluszban mocorognak, és a befektetőket inkább az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos problémák nyugtalaníthatják. Amerikában sem lehet nagy izgalmakra számítani, a határidős indexek alapján a tegnapi záróértékek közelében indulhat a kereskedés, a délutáni tengerentúli makroadatok viszont megmozgathatják a börzéket.
Vágólapra másolva!

Tart a gyógyszercégek lendülete

Továbbra is remek formában van a magyar részvényindex, leginkább az Egis brutális megugrásának köszönhetően. A BUX 1,7 százalékos pluszban mozog, amivel messze felülteljesíti régiós társait.

Forrás: Origo

Az Egis változatlanul 31 százalék feletti pluszt mutat, és a tervezett 28 ezer forintos részvényenkénti felvásárlási ajánlathoz közel, 27600 forint környékén mozog az árfolyama. A gyógyszercég részvényeit ma engedték vissza a parkettre a tegnapi felfüggesztés után, mivel a cég nagytulajdonosa, a Servier bejelentette felvásárlási szándékát az Egisre vonatkozóan. Az előre várt óriási elmozdulás miatt a Bét kiszélesítette az Egis kereskedési sávját, így a kötések akár 50 százalékkal is eltérhetnek a legutóbbi záróártól.

Egis árfolyama

Forrás: Origo

Az Egis lehetséges kivezetése a Richter piacán is meghozta a vételi kedvet, a részvény több mint 4 százalékot ugrott kedden, és ma is folytatja útját felfelé, már 1,3 százalékos pluszban mozog az árfolyama. A Richter egy fontos ellenállási szintet próbál maga mögött hagyni, mely 3800 forintnál található. A Richternek az Egis kivezetése azért lehet kedvező, mert így csupán ő marad az egyetlen lehetőség azoknak a külföldi alapoknak a számára, akik a magyar gyógyszeripar felé fennáló kitettségüket szeretnék növelni.

Richter árfolyama

Forrás: Origo

Az OTP papírjai viszont továbbra is inkább csak szenvednek, 0,2 százalékos mínuszban mozognak, miután az UBS eladásra rontotta a bankpapírra vonatkozó ajánlását. A pénzintézettel kapcsolatban optimista véleményének adott hangot Gyuris Dániel vezérigazgató-helyettes, szerinte a bank képes lesz fenntartani jelenlegi profitszintjét idén és jövőre is.

A többi főbb papír közül a Mol-ra nem hat a jó hangulat, és tovább gyengélkedik, dél körül 0,7 százalékos mínuszban található. Az olajpapír ezzel egyre közelebb kerül a 16 ezer forintos szinthez. A Magyar Telekom sem tud lendületbe jönni, és tegnapi záróértékénél mocorog.

Forrás: Origo

A forint sem tud profitálni a kedvező részvénypiaci hangulatból, és változatlanul a 300-as szintnél mozog az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 222-nél, a svájci franké 243,8-nál ingadozik.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Ugrik a ThyssenKrupp

Nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken, a főbb részvényindexek kisebb pluszban tartózkodnak. Fontosabb makroadat a reggeli német fogyasztói bizalman kívül nem látott napvilágot, így egyelőre nincs olyan tényező, ami lökést tudna adni a tőzsdéknek. A befektetőket egyre jobban nyugtalaníthatja az amerikai adósságplafon egyre égetőbb problémája, valamint a Fed eszközvásárlási programja körüli bizonytalanság is.

Az új költségvetési év október elsején kezdődik az USA-ban, így az érintetteknek addig kell megegyezniük az amerikai adósságot is érintő költségvetési kérdésekben. Ha nem sikerül megemelni a plafont, akkor rövid időn belül fizetési korlátokba ütközhet Amerika, és nem fogja tudni teljesíteni bizonyos adósságait

Forrás: Origo

A német DAX indexet a ThyssenKrupp 3,3 százalékos ugrása segíti, miután a vállalat svéd nagytulajdonosa, a Cevian bejelentette, hogy növelni kívánja a ThyssenKruppban meglévő részesedését.

A Carnival részvényei viszont 7 százalékot vesztettek értékükből, miután a Morgan Stanley egyenlő súlyozásról alulsúlyozásra rontotta a papírokra vonatkozó ajánlását.

Eladja a Nordea Bankban lévő részesedését a svéd állam, amiért 3,4 milliárd dollárt kaphatnak. Ezzel 20 év után száll ki teljesen a pénzintézetből Svédország, miután a 90-es években egy válság miatt megmentették azt. A hírre közel 2 százalékot zuhant a Nordea Bank árfolyama.

Stagnálhat Amerika

Amerikában sem lehet nagy izgalmakra felkészülni, a határidős indexek alapján a tegnapi záróértékek közelében indulhat majd a kereskedés. A délután makroadatok viszont még tartogathatnak majd izgalmakat, többek között az augusztusi tartós cikkek rendelésállományának alakulása, valamint az újlakás-értékesítések változása fog napvilágot látni.